Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
The Soil Story:

"Bodem kan klimaatprobleem voor een deel oplossen"

Wie het klimaat serieus neemt, kijkt best naar de bodem als deel van de oplossing. Een gezonde bodem met goede bodemstructuur houdt koolstof vast, die gaat niet de lucht in als CO2. Dit filmpje vertelt het bodemverhaal.  

Te veel CO2? Stop het in de grond
Hoe kunnen we de hoeveelheid CO2 in de lucht verminderen, zodat de aarde minder opwarmt? Minder uitstoten is natuurlijk een deel van de oplossing: minder stoken, minder vlees, minder vliegen... Ook slim bodembeheer kan ons helpen om CO2 uit de lucht in de bodem te fixeren. En de technieken van de biolandbouw stimuleren dit proces.

The Soil Story vertelt dit bodemverhaal via verschillende filmpjes over alle aspecten van een gezonde bodem op www.kisstheground.com. Hier is er alvast één: 

Bio en de bodem
De natuur werkt als een goed gesloten kringloop waar afval opnieuw grondstof wordt. Landbouw brengt die kringloop wat uit evenwicht: door gewassen te telen en te oogsten halen boeren immers nutriënten uit de grond weg. Als die niet opnieuw aangevuld worden, raakt een bodem uitgeput en wordt hij onvruchtbaar. Biolandbouw gebruikt een aantal technieken om die kringloop opnieuw te sluiten en de bodem te voeden.

Een gezonde, levende bodem is het sleutelelement voor de productie van biologische voeding. Een bioboer draagt dan ook veel zorg voor de bodem. Hij gebruikt geen kunstmest, maar voedt de bodem met organisch materiaal als stalmest of compost. Via vruchtwisseling en groenbemesting houdt hij de bodemvruchtbaarheid op peil. Een bodem die rijk is aan humus, slaat veel CO2 op en is onze beste klimaatvriend. 

Bron: The Soil Story / Bio mijn Natuur

Publicatiedatum: