Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Studiedag vzw Vitale Rassen

Vanuit het landbouwsysteem naar zaadveredeling

Op vrijdag 30 november vond een studiedag plaats rond zaadveredeling georganiseerd door vzw Vitale Rassen. 40 mensen hebben zich een dag lang verdiept in het thema: hoe kunnen we landbouw en plantenveredeling terug verbinden.

Vanuit Greet Lambrecht klonk de oproep aan de boeren/tuinders in de zaal om het vermeerderings-, veredelings- en sorteringsverhaal terug een plaats te geven op het bedrijf. Selecties aangepast aan de lokale omstandigheden kunnen een meerwaarde bieden bij het werken aan een vitaal en veerkrachtig landbouwsysteem. Dat het kan werd ge├»llustreerd vanuit de 30 jaren ervaring op Akelei. 

De eerste presentatie werd gegeven door Edwin Nuijten van het Louis Bolk instituut. De vraag was of hij de veredeling terug in breed perspectief kon neerzetten. Waar veredeling nu opgesloten zit op het niveau van eigenschappen en genen, het terug plaatsen op het niveau van de plant en aansluitend het (landbouw-)systeemniveau.

Daarna vond de presentatie van Lucas van den Abeele plaats. Hij liet de evolutie binnen de veredeling zien. "Van natuurlijke evolutie naar selectie waar de plant belangrijke eigenschappen verliest, waaronder ook het aanpassingsvermogen aan de omgeving. Dit kunnen we alleen maar tegengaan door o.a. decentralisatie, en als boer/tuinder een zekere autonomie na te streven", aldus Lucas.  

Na deze presentaties werd de nieuwe structuur van vzw Vitale Rassen voorgesteld. Ten slotte werd er in groepjes nagedacht over de praktische invulling van zaadveredeling in de praktijk. 

Publicatiedatum: