Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koningin Máxima onthult True Cost ananas

Koninklijke aandacht voor True Cost Accounting

Tholen – Dinsdag 4 december kwam Hare Majesteit koningin Máxima op werkbezoek bij Eosta in Waddinxveen. De aanleiding van het bezoek was het winnen van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Tijdens het bezoek was veel aandacht voor True Cost Accounting. True Cost Accounting houdt rekening met de verborgen kosten voor mens en milieu. Eosta neemt hierbij een voortrekkersrol, waarvoor zij beloond werden met verschillende prijzen waaronder de Willem I Plaquette en de European Business Award for the Environment.

De koningin kreeg een rondleiding door het bedrijf, waarbij ook extra aandacht was voor de Natural Branding machine. Deze machine brengt merken aan op producten zonder verpakkingsmateriaal te gebruiken.  Daarnaast sprak Máxima enthousiast met enkele medewerkers, die vertelden wat hun functie was binnen het bedrijf. “Wij hebben veel aandacht voor de mensen die bij ons werken”, aldus Volkert Engelsman. “Wij sturen ons personeel aan vanuit zingeving.” Zingeving speelt bij Eosta ook een belangrijke rol in de winstdefinitie. Volkert Engelsman: “We moeten verder kijken dan alleen de cijfers. Uiteindelijk ligt er een zingevingsvraag aan de basis van onze economie: Hoe definiëren wij winst eigenlijk? Wat willen wij als mensheid? Dan kom je al snel tot de conclusie dat een vitaal ecosysteem, gezondheid en een menswaardige samenleving ook winst zijn. Een inclusieve winst. Dat is de kern van de nieuwe economie waar we naartoe gaan.” 

Het hoogtepunt van de rondleiding was de onthulling van de eerste True Cost ananas uit Costa Rica. Koningin Máxima kreeg de eer om de eerste ananas te onthullen. “De prijs van deze ananas is €2,85”, aldus Volkert Engelsman. “Voor deze prijs kan de ananas biologisch geteeld worden op een manier die goed is voor mens en milieu en die toekomstbestendig is.”

Na de rondleiding vond er een debat plaats, waarbij ook weer veel aandacht was voor True Cost Accounting. Bij het debat waren naast Hare Majesteit en Volkert Engelsman ook andere belangrijke spelers aanwezig: Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank; Carola Schouten, Minister van LNV; Peter Bakker, president van de World Business Council for Sustainable Development; Fred Bos, Directeur Commercial Banking ABN AMRO; Michel Verwoest, scheidend Bestuurslid ASR / komend directeur HumanTotalCare, Marjan Minnesma, Urgenda; Willem Lageweg van de Transitiecoalitie Voeding; Jaap Seidell, hoogleraar Gezondheid en Voeding VU en Felix Prinz zu Löwenstein, president BÖLW.

De koningin toonde grote interesse in de thema’s die ter sprake kwamen. Zij gaf ook aan dat het wellicht moeilijk is om al deze aspecten in de praktijk te brengen. “Voor een groot deel van de wereldbevolking gaat 2/3 van hun inkomen naar voeding”, aldus de koningin. “Zij hebben weinig bestedingsruimte en zijn niet in staat om meer geld uit te geven aan voeding.” Ook de andere deelnemers bevestigden dat er nog veel werk aan de winkel is op dit gebied.

Voor meer informatie:

Michaël Wilde
Eosta
Ijsermanweg 15
2742 KH Waddinxveen
[email protected]  
www.eosta.com