Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Simone Vos, Agriton:

“De aandacht voor de bodem neemt toe”

Tholen – Agriton uit Noordwolde bestaat al 27 jaar en focust vooral op bodemverbetering. “Het bedrijf is opgericht door Frits van der Ham, die zelf moestuinier was”, vertelt Simone Vos, die verantwoordelijk is voor advies, verkoop en projecten. “Hij wilde de bodem op een natuurlijke manier bewerken. Nu zijn we groothandel, producent en importeur van natuurlijke producten voor de hele kringloop: bodem, plant, dier en mest. We zetten daar effectieve micro-organismen in die breed toepasbaar zijn.”

Het debat rond kringloop is actueel en dat merkt Simone ook goed. “Jaren geleden waren we een roepende in de woestijn”, lacht ze. “Nu zien we steeds meer aandacht bij overheden en boeren voor nieuwe toepassingen van biomassa en de bodem. Zij willen organisch materiaal beter en efficiënter verwerken. Vooral de aandacht voor bokashi neemt toe. Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’.”

Bokashi kan op verschillende manieren worden toegepast. “Huishoudens kunnen bijvoorbeeld etensresten fermenteren in speciale keukenemmers. Hoveniers kunnen snoeiresten verwerken in de bokashihoop en dit dan weer gebruiken in ‘probleem’ tuinen. Daarnaast zijn er ook veel agrariërs, waterschappen en gemeenten bezig met bokashi. Bokashi past goed binnen de toekomstbestendige landbouw.”

Circulaire Challenge
“Ons recept voor bokashi bestaat uit Microferm, zeeschelpenkalk en kleimineralen. Daar hebben we al veel onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn positief. De koolstof wordt bijvoorbeeld echt gebonden in de bodem en er zitten bijvoorbeeld meer regenwormen in percelen waar de bokashi wordt toegepast.”  

“Afgelopen donderdag hebben we de Circulaire Challenge prijs van de Waterschappen gewonnen. We hebben €10.000 gewonnen voor ons project in samenwerking met Wetterskip Fryslân. We gaan onderzoek doen naar het waterbergend vermogen en de afdoding van invasieve exoten zoals Japanse duizendknoop. We gaan testen of het maaisel van het onkruid met behulp van bokashi 100% afgedood kan worden.”

Agriton zal te vinden zijn op de BioBeurs op standnummer 261.

Voor meer informatie:

Simone Vos
Agriton
Molenstraat 10-1
8391 AJ Noordwolde
0561 433115
[email protected]  
www.agriton.nl