Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook start met teelt bio-courgette

Italiaanse bio-sector groeit ondanks grotere vereiste inspanning

"Sinds 2004 houden we ons bezig met biologische teelt en toen we begonnen, waren we een zeldzaamheid in de regio Vittoria. Nu zijn we BioAgriCert gecertificeerd en, als relatief klein bedrijf, slagen we erin om rond te komen", vertelt Salvadore Modica van het gelijknamige bedrijf.

Salvatore en Mario Modica

"Maar liefst 2,4 hectare van het totaal is gewijd aan teelt in kassen en de keuzes van een bedrijf als de onze, dat opereert in het biologisch segment, zijn het resultaat van de zorgvuldigheid waarmee wij te werk gaan. Daaronder verstaan wij het onderhoud van bodemvruchtbaarheid door organische stoffen toe te voegen, de keus van de te telen rassen volgens de relatieve genetische weerstand en het gebruik van een onderstam die geschikt is voor de behoeften", zegt Modica.

Foto van de buitenkant van de kassen

"Ook het voedingsmanagement moet met grote zorg worden gedaan omdat een plant met een gezonde voedingsstatus meer weerstand heeft. Een andere belangrijke factor is het gebruik van natuurlijke antagonisten in de strijd tegen gevaarlijke insecten. We hebben het geluk dat we worden omringd door echte professionals, want dat is cruciaal gebleken", gaat Modica door.

De natuur zelf is een uitgebalanceerd systeem dat zijn eigen ritmes volgt. Een kas daarentegen is een complex systeem waarin de intensivering van de gewascycli het natuurlijke evenwicht doorbreekt. Dit impliceert de goedkeuring van teelttechnische en culturele keuzes die de taak hebben het biologische evenwicht te herstellen. 

Foto hierboven: Datterino, Summersun, Santorange, Caprese, Sissy en Zebrino.

"In het geval van ons bedrijf kunnen we beslissingen nemen dankzij voortdurende van informatie tussen de teler en de technicus, die in een zo kort mogelijke tijdspanne aanwijzingen kunnen geven voor het beheer van eventuele problemen, vaak op basis van hun eigen ervaring. Ondanks de grote inzet die dit vereist geloven we in ieder geval dat de biologische sector meer en meer gewaardeerd wordt door de consument", zegt Modica.

Teelt
De belangrijkste gewassen die worden geteeld zijn komkommers (45 ton), datterino tomaten (44 ton), geclusterde tomaten (30 ton), gekleurde tomaten (27 ton), paprika (24 ton) en courgettes (7 ton).Het is een segment dat in Noord-Europa al jarenlang nodig is en dat in Italië relatief kort werd gewaardeerd. Vanaf dit jaar is er een kleine teelt van courgette geïntroduceerd, die compatibel is met het bedrijf en bestemd is om te groeien.Ongeveer 30% van de bestemmingsmarkten, via een lokale coöperatie, zijn Italië en Europa, met name Duitsland en Frankrijk.

Contact:
Azienda Agricola Modica
C.da Piano Savia
97019 Vittoria (RG) - Italië
Tel.: +39 333 4161078