Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: telersprijzen bio-groenten blijven hoog

200 marktdeskundigen, handelaren en telers discussieerden tijdens het derde 'Bio-Fachforum Gemüse und Kartoffeln' in het Duitse Visselhövede over de actuele situatie en mogelijke gevolgen, meldt Gabot.de.

De versafzet van biologische groenten in de retail groeit al jaren. In de eerste drie kwartalen van 2018 was er echter sprake van een daling, zowel bij bio-groenten als bij bio-aardappelen. De huishoudens kochten 5,2% minder bio-groenten als in dezelfde periode vorig jaar. De afzet van bio-aardappelen steeg in de eerste drie kwartalen van 2018 weliswaar met 2,8%, maar de omzet daalde echter met 9,1%.

De reden ziet dr. Hans-Christoph Behr van de Agrarmarkt-Information-Gesellschaft (AMI) in de slechte oogsten, veroorzaakt door het weer. Veel biologische groententelers, met name in het noorden van Duitsland, hadden te maken met een benedengemiddelde oogst en kwaliteit. Bij de bio-aardappelen viel de oogst normaal uit, maar de kwaliteit liet te wensen over. Voor de telers betekent dat, aldus Hans-Christoph: de prijzen zijn hoog en blijven stabiel.

Het biologisch groentenareaal in Duitsland is tussen 2016 en 2017 met 1.050 hectare gestegen naar 13.700 hectare. Het grootste areaal wordt gebruikt voor wortelen (2.100 hectare), gevolgd door erwten, asperges en pompoenen (elk 1.300 hectare) en uien (900 hectare).

Duitse bio-wortelen met kerst uitverkocht
Johannes Blum van 'Brocker-Möhren' verwacht dat de Duitse bio-wortelen eind dit jaar compleet uitverkocht zullen zijn. In andere jaren was er voldoende aanbod tot in februari. De schaarse oogst en vanwege het weer minder goede bewaareigenschappen van de oogst van 2018 doen aanhoudend vaste prijzen verwachten.

Bio ondervertegenwoordigd bij conserven
Het bio-aandeel bij diepvriesgroenten komt met 8,3% steeds dichter in de buurt van het bio-aandeel bij verse groenten (9,8%). Bij de conserven (waar ook de rauwkostsalades bij horen), bestaat er echter nog inhaalbehoefte. Hier heeft biologisch een aandeel van slechts 2,7%.

Op 3,6% van het totale Duitse aardappelareaal groeien bio-aardappelen. De belangrijkste deelstaat voor de aardappelteelt is Niedersachsen met 2.400 hectare. Elke vierde bio-aardappel groeit in Niedersachsen. Van 2017 op 2018 is er 65 hectare biologisch aardappelareaal bijgekomen. In 2018 zal de slechte bewaarmogelijkheid van de aardappelen als gevolg van hittestress een probleem worden. Deskundigen rekenen op circa 30% uitgesorteerde aardappelen.

Het 'Bio-Fachforum Gemüse und Kartoffeln' wordt sinds drie jaar georganiseerd door het 'Kompetenzzentrum Ökolandbau Niedersachsen' (KÖN). De volgende bijeenkomst staat begin november 2019 gepland. 

Publicatiedatum: