Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kijktip - Staveshof: "Bart is ambtenaar én bioboer"

Ambtenaar en bioboer: het is een combinatie die Bart al enkele jaren maakt. In Opwijk maakt hij van zijn hobby zijn (bij)beroep en bouwt met zijn vrouw Roselien 'Staveshof' uit waar de kippen mogen scharrelen en schapen mogen grazen tussen de fruitbomen. 

Ambtenaar en bioboer
Sinds jaren zijn Bart Van der Straeten en zijn vrouw Roselien gebeten door de landbouwmicrobe. Bart werkt als ambtenaar op het Departement Landbouw en Visserij. Ondanks de leuke projecten die hij daar opvolgt, bleef de drang om buiten te zijn en met de handen te werken aanwezig. Zijn vrouw Roselien studeerde voor bio-ingenieur landbouwkunde en deed onderzoek naar het dierenwelzijn van onder meer melkgeiten en vleeskippen. 

In 2015 hebben ze de stap gezet om naast hun dagelijkse job te starten met het uitbouwen van een landbouwbedrijf. Bart: “De beslissing nemen om van start te gaan, was niet zo moeilijk, maar de weg ernaartoe was wel uitdagend: we wilden een financieel plan waar we 100% achter konden staan en dat economisch rendabel was.” 

Al van kleins af aan bracht Bart veel tijd door op het landbouwbedrijf van zijn grootvader, Staves. Het is op die gronden dat het Staveshof van start ging. De omschakeling van de gronden naar bio volgde vrijwel meteen. Sinds september dit jaar zijn het grootste deel van het fruit, vleesproducten, groenten en aardappelen er biologisch te verkrijgen. 

 

Fruitbomen, kippen schapen 
Bart: “We zijn destijds begonnen met schapen, met kippen en met hoogstamkersen -en appelen. Dat is dan uitgebreid. We hebben daar dan ook aardappelen bij gezet en pompoenen. Ondertussen hebben we 14 hectare extra fruit om te bewerken.”

Ondanks de onmiskenbare voordelen van hoogstamboomgaarden qua smaak, sterkte en natuurwaarde, is de aanplant van een nieuwe boomgaard vaak economisch zeer moeilijk. Daarom hebben we voor een deel van onze boomgaarden hoogstammen en laagstammen door elkaar gezet. Bart: “De laagstammen zorgen voor een snelle opstart van de fruitproductie. Na 12 tot 15 jaar, wanneer de hoogstammen in volle productie komen, worden deze laagstammen verwijderd en blijven enkel de hoogstambomen over en kunnen deze tot wel 100 jaar worden.”

In de percelen met laagstam houden ze ook vrije-uitloopkippen. In de percelen met enkel hoogstambomen worden aardappel en voederbieten geteeld en grazen de Belgische Houtlandschapen, een oud ras met een goede vleeskwaliteit.  Zo wordt alle oppervlakte tweemaal benut.

Bron: Bio Mijn Natuur 

Publicatiedatum: