Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bionext bezoekt koolstofboeren in Ökoregion Kaindorf

Bionext is op werkbezoek geweest in Ökoregion Kaindorf (Oostenrijk) in het kader van het Europese project ‘Carbon Farming’. Doel van het bezoek was om meer te weten te komen over koolstofbinding in de bodem door akkerbouwers en de verwaarding hiervan via humuscertificaten. Bionext was uitgenodigd om deel te nemen aan dit werkbezoek door de Provincie Friesland, die met een delegatie was afgereisd om mogelijkheden tot samenwerking te verkennen. Tijdens het bezoek is er een intentieverklaring ondertekend door de provincie en Ökoregion Kaindorf die deze samenwerking bekrachtigt.

Ökoregion Kaindorf is een samenwerking van een aantal Oostenrijkse gemeentes die CO2-neutraal willen zijn in 2020. Dat doen ze onder andere door CO2 uit de atmosfeer vast te leggen in akkerland in de vorm van humus. Hiervoor nemen de 200 deelnemende akkerbouwers verschillende maatregelen, zoals het gebruik van compost, het niet braak laten liggen van percelen en niet of minder ploegen. De CO2, die hiermee wordt vastgelegd, wordt omgezet in humuscertificaten, die voor 45 euro/ton CO2 aangekocht worden voor bedrijven en organisaties die hun CO2-emissies willen compenseren. Gerald Dunst, projectleider van het Oostenrijkse initiatief: “Er is een wachtlijst met partijen die humuscertificaten willen kopen. De uitdaging is om akkerbouwers te vinden die bereid zijn van hun routine af te stappen en open staan voor een omslag in denken en doen.”

Heleen Klinkert, projectleider Bionext: “Ökoregion Kaindorf is een inspirerend voorbeeld van duurzaam, agrarisch ondernemerschap, dat aantoont dat het mogelijk is om zorg voor de bodem tot waarde te brengen. Het centraal stellen van de bodem biedt, naast directe voordelen voor bodemgezondheid en opbrengsten, de landbouw de kans om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaatvraagstuk en biodiversiteit. Binnen het project Carbon Farming zullen we onderzoeken hoe we de ervaringen die opgedaan zijn in Ökoregion Kaindorf kunnen doorvertalen naar andere initiatieven.”

Bionext is partner in het Interreg North Sea Region project ‘Carbon farming’. Het project heeft meerdere doelen: het stimuleren en ondersteunen van boeren om koolstof in de bodem te binden als humus en het verkennen van modellen waarbij andere partijen boeren belonen voor de inspanningen die hiermee gepaard gaan. De overige projectpartners zijn ZLTO en Belgische, Duitse en Noorse organisaties. Het project is in september van start gegaan en heeft een looptijd van 3 jaar. 

Bron: Bionext 

Publicatiedatum: