Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse melkveehouders protesteerden in Brussel

Biologische melkveehouders, afkomstig vanuit geheel Nederland, zijn afgelopen woensdag 21 november 2018 per bus richting Brussel gereisd om Europa hun onvrede te tonen over de wijze waarop er in Nederland met de biologische melkveehouderij wordt omgegaan. De actie was hierbij gericht op de EU, zodat zij druk (blijven) uitoefenen op minister Schouten. De minister van LNV weigert tot nog toe de mogelijkheid te benutten, in zowel de mestwet als in de Europese beschikkingen omtrent de fosfaatwet, om de biologische melkveehouders vrijstelling te verlenen. De reden die hiervoor wordt genoemd is dat haar mensen alles goed hebben uitgezocht en geen mogelijkheden zien. "Bij het door ons aangeven van de mogelijkheden die er wel zijn, verschuilt ze zich enkel achter de reden dat bij een eventuele vrijstelling andere groeperingen ook weer bij haar op de stoep staan. Een volstrekt onzinnige reden, waarbij onze minister duidelijk te kennen geeft, niet op onze specifieke biologische argumentatie in te willen gaan. Voor de biologische melkveehouderij met desastreuze gevolgen", aldus de actievoerders. .

De meegereisde biologische melkveehouders vertegenwoordigden de gehele biologische melkveehouderijsector. Schrijnende individuele verhalen werden in de bus gedeeld, wetende dat er ook biologische melkveehouders niet bij waren waarvoor deze actie reeds te laat was en/of het emotioneel niet meer op  te brengen was mee te demonstreren.

Bij het gebouw van de Europese Unie werden tenten opgezet om te illustreren dat de biologische melkveehouderij door minister Schouten Nederland wordt uitgezet. Een meegebrachte koe (Carola genaamd) en spandoeken in meerdere talen maakten onze boodschap compleet.

Een noodkreet is vervolgens overhandigd aan DG Environment (commissie milieu/nitraatcomité), Wim Debeuckelaere, die op zijn beurt namens deze commissie en na eerder dit al schriftelijk te hebben gedaan, nogmaals publiekelijk bevestigde dat de biologische melkveehouderij niet verantwoordelijk is voor de mest en milieuproblemen in Nederland. Ook heeft hij toegezegd onze noodkreet wederom aanhangig te maken bij de commissie Landbouw en Competition (staatsteun).

Daarna was het de beurt aan Europese partijvertegenwoordigers. Fractiemedewerkster voor de SP in het Europese Parlement, Femke Reudler Talsma, stak de biologische melkveehouders een hart onder de riem en zal onze problematiek wederom aanhangig maken via haar Haagse partijkanalen. Ook Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren deed ditzelfde en bevestigde nogmaals het beeld dat Europa juist heel veel ruimte geeft om ons soort problemen op te lossen. Het is voor Brussel dan ook niet te begrijpen dat Nederland deze ruimte niet gebruikt. Een belangrijke uitspraak die ons beeld op de zaak alleen maar bevestigt.

Hiermee konden de aanwezige biologische melkveehouders toch weer enigszins gesterkt Brussel verlaten. Wetende dat datgene wat de biologische melkveehouderij door de fosfaatwet is aangedaan gekend wordt in Brussel. De actie in Brussel was ook bedoeld om een statement te maken in Nederland: “Wij laten ons niet meer aan de kant zetten. Hou bij toekomstig beleid rekening met de biologische sector!”

De Natuurweide heeft hiervoor ook een website (www.reddebioboer.nl) gemaakt met achtergrond informatie en verhalen van individuele melkveehouders die hard door de fosfaatwet worden geraakt. Op de website is een doneermogelijkheid. Enerzijds om individuele boeren te helpen en anderzijds om een ijzersterke (maatschappelijke en politieke) lobby op te zetten zodat toekomstig beleid vóór in plaats van tegen de biologische landbouw werkt!

Publicatiedatum: