Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ACM keurt overname Natuurwinkel door Ekoplaza goed

Tholen - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de overname van Natudis door Dobrido goed. Dobrido bezit de winkelketen Ekoplaza en de groothandel Udea. Natudis heeft Natuurwinkel en de groothandels Natudis en Kroon. Deze bedrijven verkopen vooral biologische voedingsmiddelen.

De ACM oordeelt dat er geen concurrentieprobleem ontstaan als gevolg van deze overname. Naast Ekoplaza en Natuurwinkel zijn er in Nederland veel andere biologische winkels. Consumenten kopen biologische voedingsmiddelen ook steeds vaker bij reguliere supermarkten.

In Nederland zijn verschillende groothandels in biologische voedingsmiddelen. Uit het onderzoek van de ACM blijkt bovendien dat potentiële toetreders geen grote belemmeringen ervaren als zij willen toetreden tot de groothandelsmarkt.

Erik Does, algemeen directeur Udea: “Wij zijn heel blij met dit duidelijke besluit. Wij hadden het wel verwacht en gehoopt, maar het is een opluchting als het besluit, zonder enige voorwaarde of eis, dan ook echt valt.” En wat zijn de plannen zoal? “Wij gaan de komende weken contact opnemen met onze klanten en ze onze plannen toelichten. Begin december organiseren we voor formule vrije winkels en klanten die wekelijks bestellen een bijeenkomst waarin we onze visie zullen delen en vragen zullen beantwoorden. We gaan de verhuizing van Kroon naar Veghel voorbereiden zodat die klanten zo snel als mogelijk weer op een goede versleverancier kunnen rekenen. We zullen samen met de logistiek dienstverlener Ploeger gaan kijken naar het optimaliseren van routes. Daarnaast kunnen wij de huidige dienstverlening van de Natuurwinkel niet beter dan Natudis doet. Gelukkig geeft het overgrote deel van de Natuurwinkels aan open te staan voor Ekoplaza of zelfs graag Ekoplaza te willen worden. Een deel van de plannen zal dus eruit gaan bestaan om samen met de versterking van veel Natuurwinkels van Ekoplaza een nog groter succes maken. Met de anderen gaan we in gesprek over een passende nieuwe samenwerkingsvorm.”

Fusiecontrole ACM
De ACM houdt toezicht op bedrijven zodat ze eerlijk concurreren en voorkomt misbruik van marktmacht. Bij een fusie of een overname toetst de ACM vooraf of de bedrijven die samengaan niet teveel macht krijgen. Daardoor beschermt de ACM concurrentie en consumenten.