Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuador heeft 786 producten met bio-certificering

Fausto Falconí is agronoom, hij is 60 en werkte 25 jaar lang met nationale bedrijven in de conventionele tuinbouw met conventionele middelen. 12 jaar geleden veranderde hij van inzicht en maakte hij kennis met technieken uit de bio-tuinbouw van kleinere telers. Hij begon zelf rozen te telen in Cayambe, verkocht zijn bedrijf en volgde zijn droom: het telen van groenten, fruit en kippen op zijn Pura Vida bedrijf in Pichincha. 

Falconí: “50% van onze klanten hebben gezondheidsproblemen en worden met voeding genezen." Door Agrocalidad is hij gecertificeerd als biologisch en ecologisch.

Volgens Agrocalidad heeft Ecuador 277 gecertificeerde verse AGF producten en 509 biologisch gecertificeerde bewerkte producten voor binnenlandse consumptie en export. 

Rommel Betancourt van Agrocalidad Voedingsveiligheid vertelt dat de versproducten o.a. cacao, banaan, koffie, quinoa, Afrikaanse palmolie, groenten en medicinale planten omvatten. De verwerkte producten zijn o.a.: chocolade, drankjes, gedroogd fruit, melk, yoghurt en kaas. Bij de teelt van deze producten wordt nauwelijks gebruik gemaakt van de technologie die tijdens conventionele teelt gebruikt wordt. 

Er zijn strategieën die volgens de Ecuadoriaanse lijst van 'positieve' technieken aan de bio-eisen voldoen. Sinds 2013 is in Ecuador een strikte bio-normenlijst van kracht.

Betancourt vertelt dat 0,8% van het landbouwareaal van Ecuador bestemd is voor bio-teelt. Dat is 41.279 ha die in handen is van 12.447 telers, 480 individuen en 57 coöperaties met 1.967 leden. Daarvan zijn 34.782 al gecertificeerd en zijn 6.497 in de transitie naar bio.

Volgens hem ligt het voordeel van bio-teelt in de lage kosten vadoor het niet gebruiken van chemicaliën, hoewel dat het risico op ziekten verhoogt. 

Gustavo Marún, bananenteler: "Het is een complex proces omdat er ziekten zijn die moeilijk te bestrijden zijn, zodat we in enkele gevallen wel conventionele middelen zouden moeten gebruiken. Maar met een goed management is het wel mogelijk."

Om dit soort management te controleren en te observeren, heeft de Ecuadoriaanse Accreditatie Dienst vijf bedrijven ingehuurd: BCS, QCS, Ceres de Ecuador, Control Union en ICEA.

De promotie van producten wordt ook gecontroleerd. Deze maand loopt de eenjarige deadline voor deze producten af om het logo van de certificering op de verpakking te krijgen. 

Agrocalidad werkt eraan de binnenlandse eisen op één lijn te krijgen met andere belangrijke bio-markten zoals de VS en landen in Azië. Met de EU willen ze dit bewaken nadat dit in 2013, na twee jaar onderhandelen, lukte. Betancourt: "We werken met ze samen en kunnen bekijken hoe we verder kunnen komen nu we al zo ver zijn."

bron: ecuadortimes.net 

Publicatiedatum: