Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noord-Amerika: biologisch citrus in overgangsfase

Het Noord-Amerikaanse seizoen voor biologisch citrus zit nu in een overgangsfase. Sommige teeltgebieden zijn bijna klaar, terwijl andere regio's pas net begonnen zijn. Biologische citroenen maken nu een opmars, terwijl navelsinaasappelen in Californië net van start zijn gegaan. In het algemeen is er voldoende aanbod en is er goede vraag naar de meeste citrus-categorieën.

"Het seizoen voor biologische citroenen loopt nu in Mexico af," zegt Stefan Misse, citrusinkoper bij de groothandelaar Discovery Organics, dat zich op West-Canada richt. "Mexico gaf een geweldige kwaliteit en goede volumes in de zomermaanden toen er tegelijkertijd maar weinig aanbod in de VS voor handen was. De belangrijkste teeltgebieden voor citroenen in Californië gaan in de komende weken beginnen met de oogst. De oogst voor Valencia's is een maand geleden in Californië afgerond, waarna er werd overgeschakeld op Navels. Aan het einde van november zien we speciale citrussoorten op de markt verschijnen, zoals Meyer-citroenen, clementines, pomelo's, Cara Cara en bloedsinaasappelen. Deze komen allemaal uit Californië."


Biologische Pixie-mandarijnen op een plantage in Ojai, Californië

Misse merkt op dat er in de aanloop naar Thanksgiving veel vraag was naar biologische Navelsinaasappelen uit Californië. Er worden daarom in de komende weken veel promotieacties gehouden. "Als er sinaasappelen na Thanksgiving zijn overgebleven, kan dit goede gelegenheden geven voor promotie."

Op dit moment in het seizoen zijn Californische Navels net als de rest van de oogst wat aan de kleine kant. Volgens Misse komt daar hopelijk in de loop van het seizoen verandering in. "De maten hebben alles te maken met het weer. Het is voer het algemeen een droge en warme zomer geweest. Als er neerslag valt, is een bijkomend effect hiervan dat het de oogst bemoeilijkt. Fruit blijft dan langer aan de bomen hangen. Er is voor sommige regio's regen voorspeld, dus is het waarschijnlijk dat de maten geleidelijk aan normale niveaus aannemen."


Nieuwe plantage voor citroenen in Jalisco

Minder schaarste door nieuwe citroenenplantages
Tijdens de zomermaanden zijn er minder regio's waar citroenen worden geteeld. Dit zorgt voor meer druk op de teeltgebieden die nog wel citroenen leveren. Die druk is dit jaar te zien aan de enorme schaarste aan citroenen en de ongeëvenaard hoge prijzen die hiermee nu samengaan. Elk jaar is er een risico dat een vergelijkbaar scenario zich voltrekt. Discovery Organics besloot hier iets aan te doen door middel van het aanleggen van eigen biologische plantages. De plantages bevinden zich op verschillende locaties in Jalisco. De plantages zijn opgericht in 2017 en zullen met de volgende twee jaar fruit op gaan leveren.

"Met onze nieuwe biologische citroenenplantages in Jalisco willen we het gat in het aanbod overbruggen dat zich doorgaans in de zomer voordoet," legt Misse uit. "De plantages zullen naar verwachting biologische citroenen opleveren in de maanden tussen maart en het eind van juli. We gaan ons eerste fruit mogelijk in de komende lente al oogsten. Dit fruit zal waarschijnlijk echter in de binnenlandse markt blijven, omdat er te weinig volume gaat zijn voor grootschalige export. De opbrengst zal hopelijk in het jaar erop toenemen."


Plantage in Ojai voor Pixie-mandarijnen

Citrus-specialiteiten
Leveranciers van biologisch fruit hopen dat de Pixie-mandarijnen uit de Ojai-vallei in Californië dit seizoen weer beschikbaar gaan zijn. De oogst van het vorige seizoen is verloren gegaan door de bosbranden van de afgelopen maanden, waardoor telers niet bij hun fruit konden komen. "We hopen dit seizoen weer Pixie-mandarijnen te hebben en niet dat ze aan de bomen blijven hangen, omdat ze niet geplukt kunnen worden door telers. De eerste oogst vind plaats aan het einde van februari of het begin van maart."

Er is veel vraag naar citrus-specialiteiten, die op kleinere schaal worden geteeld. Volgens Misse zijn met name biologische bloedsinaasappelen populair. "De bloedsinaasappelen zijn uniek. Ze zien er apart uit door hun levendige kleur. Veel winkels slaan deze citrussoort daarom graag in."

Voor meer informatie:
Stefan Misse
Discovery Organics
Tel: +1 (604) 299-1683
[email protected]
www.discoveryorganics.ca

Publicatiedatum: