Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Optimale kwaliteit en kleur

Appeloogst Val Venosta in lijn met de verwachingen

In 2018 had het Italiaanse Val Venosta een oogst van 300.000 ton conventionele en biologische appelen. De afgelopen jaren was de oogst vele malen kleiner vanwege de ongunstige weersomstandigheden en de vereniging van groenten- en fruitcoöperaties in Val Venosta, VI.P, keert met deze aantallen terug naar een normale oogst. Dit ondanks de veranderingen in de rassen die worden geteeld en de groei van het biologische segment.

"Wat betreft de conventionele appelen hebben we dit jaar een oogst van iets meer dan 268.000 ton bereikt, waarvan de Golden nog steeds het belangrijkste aandeel vertegenwoordigt met 177.000 ton. Dit is slechts een paar procent minder dan in 2016 en aanzienlijk lager dan ander recordjaren. De kwaliteit van de appelen is erg goed dankzij de koude nachten in september, wat onze appelen knapperigheid en kleur gaf", zegt Fabio Zanesco, commercieel directeur van VI.P (foto hiernaast).

"De Red Delicious staat met ongeveer 40.000 ton op een tweede plaats en dat vertegenwoordigt het gemiddelde. Hetzelfde kan worden gezegd van de bijna 20.000 ton Gala-appelen die we in de zomer hebben opgeslagen, waarvan meer dan 30% is al afgezet. De kleur is erg goed en daarom kunnen we ons positioneren op alle nationale en internationale markten", gaat Zanesco verder.


"In deze eerste fase van het seizoen moet worden gezegd dat de markt niet bijzonder dynamisch is, maar de goede kwaliteit van het product geeft ons vertrouwen voor de komende maanden. De Pinova appel, waar we in januari mee aan de slag gaan heeft een opbrengst van 11.600 ton. Dat is in lijn met de verwachtingen en meer dan andere jaren dankzij nieuwe aanwas", zegt Zanesco. 

"Wat betreft de nieuwe rassen Kanzi, Ambrosia en Envy is de opbrengst beduidend hoger door de introductie van nieuwe faciliteiten. We werken samen met onze partners om te zorgen voor de juiste positionering. In onze coöperaties bestaat de volledige mogelijkheid om deze hoeveelheden de komende 10 maanden te beheren en we zijn de planning voor het seizoen aan het afronden", zegt Zanesco.

"Het biologische aandeel komt dit jaar voor het eerst op 27.000 ton en dit zal de komende jaren gaan stijgen, want in 2021 we zullen 1.000 hectare met biologische appelen hebben dankzij de boomgaarden die momenteel worden voorbereid. De uitbreiding van het klantenportfolio was het afgelopen seizoenen al aan de gang en nu zal het echt in werking treden."

Gerhard Eberhöfer (foto hiernaast), verantwoordelijk voor de afzet van Bio Val Venosta, benadrukt dat er dit jaar een exceptionele biologische oogst is. "Bio Val Venosta kan zijn klanten gedurende 12 maanden voorzien van appelen. Dit is een essentiële strategische doelstelling die onze rol als betrouwbare speler met hoogwaardige appelen en een topservice in zowel Italië als daarbuiten bevestigt."

"De kwaliteit is uitstekend en de smaak is uitzonderlijk: er zijn slechts een paar kleine esthetische onvolkomenheden zichtbaar op Golden en Pinova. Gala is nu toonaangevend in het biologische segment, gevolgd door Golden Delicious, Pinova, Red Delicious, Braeburn en Fuji."

"Wat betreft de nieuwe rassen zal de Ambrosia Bio tot midden januari worden afgezet. Tussen januari en mei 2019 zal de nieuwe Bonita Bio zijn debuut maken. Het is een kruising tussen Topaz en Cripps Pink. Daarnaast zal er dit jaar ongeveer 1.000 ton Kanzi Bio beschikbaar en die zal tot april 2019 verkrijgbaar zijn."

"Vanuit commercieel oogpunt was de start van seizoen 2018-2019 niet één van de beste door de hoge temperaturen in oktober. Het is onze taak om de zichtbaarheid van de biologische appel te vergroten zodat de consument meteen een keuze kan maken tussen de verschillende rassen en de verschillende soorten teelt. Alleen op deze manier kunnen we samen met onze klanten in het biologische segment groeien en tegelijkertijd nieuwe marktruimtes creëren", concludeert Eberhöfer.

 

Publicatiedatum: