Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Potato Plastic is gemaakt van aardappelzetmeel

Op zetmeel gebaseerde kunststof vormt een goed alternatief voor de gebruikelijke kunststof. Van de verschillende soorten zetmeel onderzocht de jonge Zweedse student Pontus Törnqvist het aardappelzetmeel. Zijn uitvinding is gerapporteerd bij de mogelijke kandidaten voor de prestigieuze James Dyson-prijs.

"Ik was geïnteresseerd in het vinden van oplossingen die kunnen worden toegepast op plastic wegwerpartikelen, te beginnen met de overweging van de gigantische wanverhouding tussen hun gemiddelde gebruikstijd in ons dagelijks leven, ongeveer 20 minuten, en hun tijd waarin ze in de omgeving blijven, 450 jaar", zegt de student.

Pontus Törnqvist volgde de klassieke wetenschappelijke methode en daarom voerde hij een proces van 'vallen en opstaan' uit. "Aanvankelijk dacht ik op een of andere manier dat ik algen in mijn biologisch afbreekbare thermoplastische project te kunnen gebruiken. Toen ik echter de algen opwarmde, kreeg ik alleen een soort algenkoekje. Toen ik algen met aardappelzetmeel probeerde te mengen, viel een klein deel van die vloeistof op de grond. Toen het opdroogde, vormde het een soort folie. Vervolgens heb ik me hierop geconcentreerd."

En zo ontstond Potato Plastic. Het is biologisch afbreekbaar materiaal dat kan worden gebruikt voor wegwerpmateriaal: van rietjes tot bestek. Daarna wordt het binnen twee maanden omgezet in compost.

Potato Plastic wordt verkregen door de juiste hoeveelheden aardappelzetmeel en water te mengen en vervolgens wordt het verwarmd totdat de vloeistof dikker wordt. Daarna wordt het mengsel in vormen gegoten en blootgesteld aan warmte totdat het een compact en droog stuk wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof die in de vormen wordt gegoten, kunnen de materialen dik, hard of dun zijn.

"Het is een thermoplastisch materiaal, wat betekent dat het gemodelleerd kan worden als het wordt blootgesteld aan hitte en vochtigheid. Hiermee kan het voor talloze ontwerpen worden gebruikt. Een extreme hitte is niet nodig en daarom kunnen mallen van kunststoffen worden gemaakt. Dit verlaagt de kosten enorm in vergelijking met het gebruik van metaal gemaakte mallen."

Bekijk de video hieronder.