Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guy Callebaut over zijn reis als Trias-vrijwilliger

“Volop kansen in Ecuador voor biologische teelt”

Tholen – Afgelopen week stuurde de organisatie Trias, GlobalGAP voorzitter en Trias-vrijwilliger Guy Callebaut naar Ecuador om de coöperatie Pacat te adviseren. Trias is een organisatie die familiale telers overal ter wereld een kans geeft om eenvoudige dromen waar te maken. “Ik ben naar Ecuador gegaan in het kader van de zuidwerking van het VBT gekoppeld aan het Responsibly Fresh engagement van de Belgische veilingen waarbij ze Trias ondersteunen”, vertelt Guy Callebaut. “Mijn opdracht was om te analyseren hoe de Ecuadoranen biologische producten vermarkten. Daarnaast hebben we gekeken hoe het was gesteld met de certificering, documentatie en de traceerbaarheid van de biologische teelt en bijsturen waar nodig. Ook de werking van de coöperatie Pacat hebben we onderzocht qua bestuur en aangestuurd waar het nodig was.”

Certificering
“De gecertificeerde biologische teelt voor export spitst zich in Ecuador vooral toe op bananen. Ecuador is wereldwijd de belangrijkste exporteur van bananen met een totaal van $3 miljard. De interesse en het bewustzijn van het belang van biologisch groenten en fruit is zeer groot, maar is vooral belangrijk voor de lokale markt. Met als gevolg dat er geen internationale biologische certificering is ingevoerd vanwege te hoge kosten”, aldus Guy. “De nationale en provinciale overheden subsidiëren een eigen certificering, maar vooralsnog is er geen overkoepelende certificering voor biologisch product.”

“Ik heb de Quinoa coöperatieve Coprobich bezocht die wel bio/fairtrade gecertificeerd zijn en die grote hoeveelheden quinoa in eindverpakking voor de Franse en Nederlandse markt verschepen”, zegt Callebaut. De telers van de organisatie Pacat slagen er momenteel maar in 40% van hun productie als biologisch gecertificeerd te verkopen. De meerprijs van de producten wordt gerealiseerd door directe verkoop aan consumenten op de markt. 10% gaat naar de horeca en de rest wordt zonder extra marge als ‘conventioneel’ product verkocht op een groothandelsmarkt.

Inca-cultuur
In Ecuador wordt biologisch telen, Agricultura Limpia ‘de schone landbouw’ genoemd. “De biologische teelt in Ecuador komt dicht in de buurt van de Europese biologische teelt. Men gebruikt ook geen chemische bestrijdingsmiddelen en -meststoffen. Het ecologisch bewustzijn is verweven met de oeroude Incacultuur en hierdoor wordt bij het planten rekening gehouden met de maankalender. Perceel registratie gebeurt met GPS en de mass balance wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. De residu-analyse beperkt zich hoofdzakelijk tot visuele- en sociale controle waarbij telers elkaar controleren. Bodemanalyse is daarentegen wel belangrijk, omdat de bodem jong vulkanisch is en daarom gecontroleerd dient te worden op zware metalen”, vervolgd Guy.

Amerikaanse dollar
De Trias vrijwilliger adviseert de coöperatie voor de groenten- en fruitteelt. “Twee opmerkelijke zaken is dat de teelten zijn opgesplitst in drie hoogte zones van 1500m tot en met 3000+. Dit maakt specialisatie en oogstspreiding mogelijk. Ook worden groenten en fruit niet per kilogram verkocht maar per dollar. Ecuador heeft de Amerikaanse dollar als munt aangenomen en bij gebrek aan wisselgeld worden de verpakkingen ter waarde van één dollar gemaakt. Bijvoorbeeld 3 dikke of 6 kleine tomaten en worden beide voor de prijs van 1$ verkocht.”

“Broccoli is een zeer belangrijk exportproduct voor Ecuador. Een groot deel daarvan is bestemd voor de diepvriesmarkt, maar wordt nog traditioneel geteeld. Wanneer ze er in Ecuador in slagen om broccoli biologisch te telen en te certificeren, kan Ecuador een belangrijke exportpositie in gaan nemen”, besluit Callebaut.

Voor meer informatie:
Guy Callebaut
Trias
Wetstraat 23
1040 Brussel
+32 (0)2 513 75 34
www.trias.ngo/nl