Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Davy Agten is nieuwe bioteler in CSA Vlinderveld

Davy Agten is de nieuwe bioboer in zelfoogsttuin CSA Vlinderveld in Zemst. Van het Vlinderveld opnieuw een levendig landbouwbedrijf maken dat de gemeenschap betrekt en zorg draagt voor de natuur, is Davy's ambitie. 

Zijn interesse voor permacultuur en passie voor kleinschalige, duurzame landbouw, zette Davy, een 36-jarige IT'er uit Mechelen, ertoe aan om in 2017 een landbouwcursus te volgen bij het NAC. Hij liep stage bij een aantal bioboeren en hielp een medestudent bij de opstart van een biobedrijf in Meise. Toen hij de oproep zag voor de grond van de zelfoogstboerderij CSA het Vlinderveld moest hij niet lang twijfelen: “Ik was klaar om een eigen landbouwbedrijf op te starten. Dat het vrijgekomen veld van De Landgenoten op fietsafstand van mijn thuis ligt, heeft de doorslag gegeven om mij kandidaat te stellen."

Fotografie: De Landgenoten - TuRostro Fotografie — bij Vlinderveld CSA 

Zelf oogsten, afhalen, op de markt
Het perceel van 1,3 hectare is nu ingezaaid met grasklaver, een groenbemester die de bodem verrijkt. In 2019 wil ik op het veld opnieuw 50 à 100 verschillende soorten groenten, fruit, kruiden en doorlevende planten hebben staan.” Ambitieuze plannen? “Ik voel me enorm gesteund door mijn vrouw Nicky. Zij zal me helpen bij de praktische organisatie van dit alles.”

Voor de afzet van de bioproducten mikt hij op zelfoogst door de klant, een afhaalpunt voor groentenpakketten en verkoop op markten.

Hij wil het project ook een educatieve functie geven met mee-tuinieren, geleide wandelingen, een ‘probeertuintje’ voor kinderen, een oogstfeest en een picknick.

Gedragen door de gemeenschap
Dat de grond eigendom is en blijft van coöperatie De Landgenoten, is voor Davy een groot voordeel. “Zonder De Landgenoten was het financieel niet haalbaar om zo'n stuk land te beheren of te kopen. Bovendien is het fijn om weten dat de hele gemeenschap heeft bijgedragen om deze grond ter beschikking te stellen aan een bioboer.”

Bron: Bio Mijn Natuur 

Publicatiedatum: