Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeewierboerderij genomineerd voor Zeeuwse PioniersPrijs

De Wierderij, de zeewierboerderij van Seaweed Harvest Holland B.V. uit Kerkwerve, gelegen in de Schelphoek (Oosterschelde bij Serooskerke, Schouwen Duiveland), is een van de 5 genomineerden voor de Zeeuwse PioniersPrijs 2018. De teeltinstallatie van 1 hectare, die in 2017 te water is gelaten, is daarmee de grootste van Europa en biedt mogelijkheden om Nederland en andere landen te gaan voorzien van de “groente van de toekomst”.

Met de aanleg van dit teeltsysteem wordt ingespeeld op de sterk toegenomen belangstelling voor zeewier. Zeewier heeft vele toepassingsmogelijkheden zowel voor consument  (voeding, verzorgings- en gezondheidsproducten, zelfs medicijnen) als voor industrie (o.a. bindmiddelen,  diervoeding, biobrandstof en bodemverbeteraar), waardoor de vraag naar kwalitatief goed zeewier de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Ook voor de toekomst wordt een voortzetting van deze trend verwacht. Het project van Seaweed Harvest Holland onderscheidt zich niet alleen door de grootte, maar ook door andere innovaties op het gebied van de teelt. Zo wordt er o.a. voor het eerst met zelf ontwikkelde sporen gekweekt. Seaweed Harvest Holland werd hiervoor in 2017 ook al genomineerd voor deze prijs. In 2018 heeft het bedrijf zich dusdanig snel verder ontwikkeld, dat het baanbrekende projecten heeft opgestart o.a. met het Erasmus Medisch centrum (Alzheimeronderzoek), Gemeente Goeree-Overflakkee (proef zeewier als waterzuivering), Saudi Arabië (opzet zeewierboerderij) en Eneco/Gasunie (zeewierteelt in windmolenparken voor biomassa), hetgeen geresulteerd heeft in deze nieuwe nominatie.

Zeewier, er zijn in de Oosterschelde meer dan 150 verschillende soorten, kan het hele jaar door geteeld worden. Seaweed Harvest Holland is gestart met de teelt van zeesla, een wier dat vooral in de zomer groeit, dit najaar wordt met suikerwier, een winterwier, verder gegaan. Het zeewier, gehecht aan in totaal uiteindelijk zo’n 50 km touw, groeit van de voedingsstoffen in het water, er hoeft verder niets aan te worden toegevoegd. Het duurzame zeewier  zorgt daarnaast voor CO₂ opname en trekt veel leven aan (vissen, schelpen en schaaldieren), zodat de verwachting is dat op de plek van de Wierderij het ecosysteem wordt versterkt.

De Zeeuwse PioniersPrijs van De Zeeuwse Connectie is een jaarlijkse prijs voor de persoon, onderneming of organisatie in of uit Zeeland die zich de afgelopen periode heeft weten te onderscheiden door middel van durf, lef, vindingrijkheid, ondernemerschap en uiteraard pioniersgeest en daarmee een positief beeld geeft over de provincie Zeeland in het algemeen en de kansen die er in Zeeland zijn, met als doel uit te dragen welke mooie initiatieven er in Zeeland (kunnen) ontstaan, om hiermee het imago van Zeeland positief te beïnvloeden, economische bedrijvigheid in Zeeland te stimuleren en de krimp tegen te gaan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- een oorkonde, een beeld van kunstenaar Henk Vierveijzer, gratis media-aandacht en (eventueel) advies en begeleiding door vooraanstaande Zeeuwse organisaties als Rijkse, de Zeeuwse Rabobanken en University College Roosevelt.

“Zeewier is de groente van de toekomst”, aldus Kees Boender van Seaweed Harvest Holland B.V.. “Maar ook op gebieden zoals gezondheid, waterzuivering en biomassa kan zeewier een belangrijke rol spelen. De teelt sluit bovendien prima aan op de jarenlange ervaring die er in Zeeland is met aquacultuur. We zijn daarom zeer vereerd dat wij deze nominatie hebben gekregen." Het bedrijf gaat binnenkort beginnen aan het certificeringsproces. Your Well, het moederbedrijf, is al wel biologisch gecertificeerd. 

Voor meer informatie:

Seaweed Harvest Holland
Verseputseweg 38
4321 TD Kerkwerve
[email protected] 
www.seaweedharvestholland.nl 

Publicatiedatum: