Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse biologische producent waarschuwt Danone om valse biologische stempel

De Duitse brouwerij Neumarkter Lammsbräu heeft de Danone Group een waarschuwing gegeven namens de Quality Association for Organic Mineral Water en verschillende medium grote mineraalbronnen. De reden hiervoor is dat de dochteronderneming van Danone, Volvic, zijn mineraalwater adverteert met de termen 'Natuurlijk biologisch' en 'Premium mineraalwater van biologische kwaliteit'. "Volvic is echter helemaal geen biologisch mineraalwater en heeft dus een vals biologische stempel," zegt Susanne Horn, directeur van Neumarkter Lammsbräu. Het doel van de waarschuwing is om consumenten en de biologische principes te beschermen.

Verschillende certificaten voor biologische kwaliteit
Neumarkter Lammsbräu is een van de bedrijven wiens mineraalwater is gecertificeerd volgende de strenge normen van de Bio-Mineralwasser-Richtlinien der Qualitätsgemeinschaft Bio-Mineralwasser e.V. (Organic Mineral Water Quality Association). Deze richtlijnen worden ondersteund door de biologische verenigingen Bioland, Naturland, Demeter, Biokreis en de Federal Association for Natural Food and Natural Products, volgens de vertegenwoordigers van de Quality Association.

Volvic heeft echter alleen het label 'Premium mineraalwater van biologische kwaliteit' dat door het private bedrijf SGS Institut Fresenius aan zijn klanten is verleend. De kwaliteitscommissie betoogt dat de richtlijnen van Fresenius net zoveel residuen van bestrijdingsmiddelen en afvalstoffen in hun water toestaan als conventioneel mineraalwater. Daarnaast wordt het gebruik van radioactieve bestraling en industriële kooldioxide toegestaan.

Water is niet altijd biologisch
De Quality Association verwijst naar de beslissing van de rechtbank over de richtlijnen voor biologisch mineraalwater. Hierin staat dat biologisch mineraalwater aanwijsbaar puurder moet zijn dan conventioneel water. De vereniging die de richtlijnen opstelt, de afhankelijke certificeringsautoriteit en de voedselfabrikant moeten ook onafhankelijk van elkaar zijn, wat niet het geval is bij Volvic. Fresenius past zijn certificering en eisen aan aan de behoeftes van de specifieke klant. "Hierdoor worden overtredingen en hierop volgende consequenties, zoals terugtrekking van het stempel, praktisch uitgesloten," zo schrijft de Quality Association.

Tegen 'groenwassen'
Susanne Horn ziet de waarschuwing als een poging om het 'groenwassen' in de conventionele voedselindustrie tegen te gaan: "Het is onaanvaardbaar dat dezelfde bedrijven die bijdragen aan de afbraak van het milieu door mee te werken aan de conventionele teelt, nu de indruk geven dat ze onderdeel zijn de biologische productie. Deze producten hebben valse biologische stempels die helemaal aan hun producten zijn aangepast en hier moeten we samen tegenin gaan."

Bron: Organic Market Info

Publicatiedatum: