Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De gevaren van antibiotica-resistentie

Brits medisch expert roept op tot het eten van bio-vlees

Volgens een Brits medisch expert zouden consumenten bio-vlees moeten kopen om de dreiging van antibiotica-resistentie bij mensen te helpen voorkomen.

Dame Sally Davies roept mensen op om vlees te kopen van dieren die gevaccineerd zijn in plaats van behandeld zijn met antibiotica om een gevaar voor de menselijke gezondheid die zij 'apocalyptisch' noemt te voorkomen. 

Ze hoopt dat een verschuiving in koopgedrag een druk op de vleessector zou kunnen uitoefenen om af te stappen van antibiotica, die momenteel gebruikt worden om infecties te voorkomen en in enkele landen om vooral binnen de intensieve veeteelt groei te versnellen.

Deze uitlatingen werden door instanties binnen de sector verwelkomd. Deze benadrukken dat de afzet van veterinaire antibiotica gedurende de afgelopen vijf jaar gedaald zijn, waarmee het VK een van de laagste gebruikers in Europa is.

Antibiotica blijven niet in het vlees wanneer het verkocht is, maar komen in het milieu via urine en andere soorten afval en dragen bij aan de resistentie van mensen. 

Dame Sally zei dat consumenten het best konden kiezen voor het Red Tractor label, wat erop duidt dat het vlees gefokt is volgens bepaalde normen, waaronder de eis dat telers dieren alleen medicijnen voorschrijven wanneer ze ziek zijn. 

"Ik wil dat dieren volgens goede welzijns-eisen gefokt worden en dat betekent dat er erg weinig tot geen antibiotica nodig is."

Volgens Gwyn Jones van de Responsible Use of Medicines in Agriculture Alliance (RUMA) was antibiotica-resistentie een probleem dat 'we allemaal kennen en brengt het merk Red Tractor 'een krachtige, wijdverspreide, verandering'.

In oktober waarschuwde de overheid ervoor dat antibiotica-resistentie een bedreiging voor de publieke gezondheid vormt. Infecties die door antibiotica-resistentie veroorzaakt worden stegen met 35% tussen 2013 en 2017. Een groeiende resistentie zou ervoor kunnen zorgen dat behandelingen, waaronder therapie├źn voor kanker, dodelijk aflopen.

"Zonder acties voor het verminderen van infecties lopen we het risico dat we qua medische zorg weer in de middeleeuwen belanden doordat we in een tijdperk zijn aangekomen waarin we gewone behandelingen die we nu voor lief nemen niet meer kunnen uitvoeren en waarin te behandelen aandoeningen levensbedreigend worden."

Dame Sally waarschuwt al geruime tijd voor dit apocalyptische scenario waarin 'ze over 20 jaar een nieuwe heup nodig heeft en sterft aan een gewone infectie'.

Bron: news.sky.com 

Publicatiedatum: