Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Triodos bouwt klimaatneutraal en volledig herbruikbaar kantoorpand

Op de locatie waar Triodos Bank haar wortels heeft, wordt sinds begin april gebouwd aan de nieuwe duurzame, klimaatneutrale huisvesting voor de bank. ‘Cradle-to-Cradle’-architect Thomas Rau tekende voor het ontwerp. Naar verwachting verhuizen eind 2019 de medewerkers naar hun nieuwe kantoorruimte. Een groot deel van de duurzame investeringen – waaronder WKO, zonnepanelen en de duurzame terreininrichting – wordt ondersteund via de MIA\Vamil-regeling.
“Planet, People, Profit; elk van deze aspecten is in gelijke mate belangrijk”. 

“We zijn nog steeds een groeiende organisatie”, zegt Ron Konjer, Manager Controlling, van Triodos Investment Management. “Dat is de reden dat we een aantal jaar geleden plannen zijn gaan maken voor nieuwe huisvesting. Na een lang intern proces is besloten een nieuw kantoor te bouwen. En wel in het gebied waar we ooit begonnen zijn: landgoed De Reehorst, pal naast station Driebergen Zeist. Met de nieuwbouw wilden we tegelijkertijd dit landgoed een positieve impuls geven. Dat past ook bij de visie van Triodos dat natuur, cultuur en economie zich met elkaar in evenwicht moeten kunnen ontwikkelen. Elk van deze aspecten – Planet, People, Profit – is in gelijke mate belangrijk.” Daarnaast vindt Triodos het belangrijk dat het project voldoet aan de eisen op fysiek en ruimtelijk niveau.

Gehele pand op andere locatie herbouwbaar
De balans tussen de verschillende P’s is tot in details uitgewerkt. Een voorbeeld daarvan is de aandacht die in het ontwerp van het gebouw is uitgegaan naar de vliegroutes van vleermuizen. En ook het lichtplan houdt rekening met de voor vogels en vleermuizen desoriënterende gevolgen van verlichting in de avond en de nacht. De signatuur van ‘Cradle to Cradle’-architect Thomas Rau is duidelijk aan het ontwerp af te lezen. “Het wordt zoveel mogelijk gebouwd van natuurlijke materialen”, vertelt Konjer enthousiast. “Veel hout en glas; het is heel transparant. Eén van de mooiste dingen is dat het volledig remontabel is en – mocht dat ooit nodig of wenselijk zijn – op een andere locatie weer herbouwd kan worden. In feite is het gehele pand herbruikbaar.”

Duurzame energie en kringloopgedachte
Het nieuwe klimaatneutrale pand krijgt geen gasaansluiting, maar maakt gebruik van een WKO-installatie. Zonnepanelen op het dak van de parkeergarage leveren elektriciteit. Konjer: “Het wordt een prachtig kantoor, dat in hoogte varieert van één tot vijf verdiepingen. Op de groene daken vangen we straks regenwater op, onder andere om de toiletten mee te spoelen. De kringloopgedachte komt bijvoorbeeld ook terug in het verbouwen van groenten en fruit in de moestuin op het landgoed voor consumptie in het bedrijfsrestaurant. Bomen die we moesten kappen, worden uiteindelijk in het pand zelf gebruikt en bovendien brengen we ongeveer twee hectare extra groen terug op het landgoed. Zo zorgen we ervoor dat de verstoring van de plaatselijke ecologie tot een minimum beperkt blijft. Uiteindelijk leidt de ruimtelijke inpassing en duurzame terreininrichting tot de versterking van de ecologische hoofdstructuur die het Krommerijn gebied en de Utrechtse Heuvelrug met elkaar verbindt.”

BREEAM Outstanding
Een groot deel van de duurzame investeringen in het nieuwe onderkomen van Triodos wordt ondersteund vanuit de MIA\Vamil-regeling. “Wij wilden graag BREEAM Outstanding bouwen. Op dat uitgangspunt hebben we onze investeringsbeslissing gebaseerd”, zegt Konjer. “De discussie daarover werd eenvoudiger toen we de mogelijkheden van subsidies en fiscale stimuleringsregelingen in kaart brachten.”

Bron: RVO 

Publicatiedatum: