Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minister Van Engels­hoven kiest voor plant­aardige diners als norm

Minister Van Engelshoven heeft op verzoek van PvdD-Kamerlid Christine Teunissen toegezegd het concept 'Carnivoor? Geef het door!' uitgangspunt te maken bij diners georganiseerd door het ministerie van OCW. Dit concept keert de sociale norm om: menu's zijn standaard plantaardig en liefhebbers van vlees, vis en zuivel geven hun dieetwens door. 

Teunissen spreekt van 'een doorbraak': "Ik vind het geweldig dat de minister kiest voor een dergelijke voorbeeldfunctie. Het kabinet erkent al sinds 2005 dat vlees en zuivel de meest milieubelastende onderdelen vormen van ons voedselpakket. Ik hoop van harte dat ook andere ministeries dit duurzame voorbeeld zullen volgen."

Het concept 'Carnivoor? Geef het door!' is ontwikkeld door prof. Henriƫtte Prast. Het plan is even simpel als doeltreffend. Waar nu vegetariƫrs en vegans geacht worden hun menuvoorkeuren door te geven, zou dat voortaan moeten gelden voor vleesliefhebbers. Diners op het ministerie zijn dus standaard plantaardig, tenzij iemand doorgeeft vlees, vis of zuivel op prijs te stellen bij de maaltijd. Teunissen: "De keuzevrijheid blijft dus geheel in stand, alleen de sociale norm wordt omgedraaid."

Eerder besloot de Duitse regering al tot het invoeren van vegetarisch als norm bij regeringsdiners. Ook de Ierse oud-president heeft opgeroepen in het kader van de strijd tegen de opwarming van de aarde te kiezen voor plantaardige maaltijden.

Tijdens het kunst- en cultuurdebat gisteren bleek dat de definitie van cultuur voor verschillende fracties aanleiding vormde cultuur in bredere zin te beschouwen. Christine Teunissen zag in die verbreding van het debat aanleiding ook de eetcultuur op het ministerie in het debat te betrekken.

Bron: PVDD 

Publicatiedatum: