Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru: Lagere opbrengsten bio-bananen

De Coöperatie van Biologische Bananentelers in Salitral (BOS), gevestigd in Sullana, Peru, verwacht dit jaar 8.163.000 kilo banaan te exporteren (450.000 dozen van 18,14 kilo per stuk).

Dat zei de voorzitter van de organisatie, Milton César Gonzales Ramírez. Hij gaf aan dat de coöperatie normaal gesproken jaarlijks 600.000 bananendozen verzendt (10.884.000 kilo). De daling is te wijten aan aanhoudende lage opbrengsten die het gevolg zijn van het Niño Costero fenomeen in 2017.

"Voorheen lag de opbrengst op 1.200 dozen per hectare, maar nu halen we slechts de 900 dozen per hectare", aldus Ramírez.

De voorzitter vertelde dat de coöperatie 750 geassocieerde telers heeft, die in totaal beschikken over 500 hectare bananenteelt, allen met certificering voor eerlijke handel. Bovendien zijn ze bezig met een nieuwe certificering, voor het meten van de CO2-voetafdruk.

Volgens Ramírez is Duitsland de belangrijkste bestemmingsmarkt van de coöperatie met 40 % van de totale verzendingen. Daarna volgen Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Hij voegde toe dat de coöperatie ook naar nieuwe markten kijkt, zoals het Midden-Oosten. Volgens Ramírez is dat een interessante markt vanwege de hoge koopkracht van de inwoners.

Met betrekking tot het herstellen van de opbrengsten is de coöperatie bezig met werkzaamheden voor de verbetering van de bodem. Daarnaast richt de organisatie zich op een goed agronomisch beheer, aldus de voorzitter. 

Ramírez zei dat ze, met het oog op een mogelijke herhaling van het Niño Costero fenomeen deze zomer, preventieve maatregelen zullen nemen om mogelijke schade aan de export te verminderen.

Bron: agraria.pe

Publicatiedatum: