Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ayecue lanceert productlijn biologische paddenstoelen

"Markt verse paddenstoelen heeft veel groeipotentieel in Spanje"

Ayecue, de versafdeling van Grupo Riberebro, heeft zijn aanbod van paddenstoelen onlangs uitgebreid met een nieuw assortiment van biologische paddenstoelen. Hierin bieden ze ook de variëteiten aan die het meest geconsumeerd worden in Spanje: de witte champignon, de portobello champignon, de oesterzwam en de shiitake.

"Ongeveer een maand geleden zijn we begonnen met de afzet van de eerste biologische paddenstoelen onder het merk Riofresh, dat we hebben gepresenteerd op Fruit Attraction. Dit heeft veel verwachtingen gewekt. Er zijn behoorlijk wat geïnteresseerde distributieketens met wie we samenwerken in het seizoen voor Kerst. In deze periode is er sprake van een vraag naar meer speciale producten om het aanbod in de schappen van supermarkten te diversificeren. We zijn er klaar voor om onze klanten zonder onderbreking gedurende het hele jaar van biologische paddenstoelen te voorzien", vertelt Aitor Sanzol, commercieel directeur van Ayecue.


Salesteam van Ayecue tijdens Fruit Attraction, waar ze het nieuwe aanbod van biologische paddenstoelen presenteerden. Rechts: Aitor Sanzol 

Grupo Riberebro is een van de belangrijkste teeltbedrijven van paddenstoelen in Europa, vooral van champignon. Het bedrijf heeft een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 52 miljoen kilo, waarvan een groot deel bestemd is voor de conservenindustrie. Het bedrijf in La Rioja heeft de volledige waardeketen van de champignon geïntegreerd: een eigen composteerinstallatie, teelt in geklimatiseerde ruimtes, verpakkingsfaciliteiten met gecontroleerde temperatuur en nationale en internationale afzetcapaciteit. De controle op de waardeketen en de brede variatie in zijn aanbod maken van Ayecue een toonaangevend bedrijf in deze sector.

85 % van de afzet van Ayecue is bestemd voor de nationale markt. De rest wordt geëxporteerd naar naburige landen als Marokko, Portugal, Frankrijk, België en zelfs Nederland. "Je moet er rekening mee houden dat paddenstoelen kwetsbare producten zijn die zo snel mogelijk na hun oogst in de schappen terecht moeten komen, zodat de optimale temperaturen voor het product gehandhaafd kunnen worden in de koudeketen. Daarom verzenden we niet naar verder weg gelegen bestemmingen. Als we ooit logistieke- of verpakkingsoplossingen vinden die het mogelijk maken om verder weg te gaan, zouden we kunnen uitbreiden naar nieuwe markten", zegt Sanzol.

Volgens de commercieel directeur is "de conservenmarkt meer internationaal, terwijl de versmarkt nog veel groeipotentieel heeft in Spanje. Er is namelijk sprake van een groot verschil in de consumptieniveaus per hoofd van de bevolking ten opzichte van buurlanden. De Spaanse markt is zeer specifiek, iedere klant wil een andere soort paddenstoel, maat en verpakking en er worden behoorlijk hoge eisen gesteld. Over het algemeen is dit in Europa minder, wat het mogelijk maakt om op een veel meer gestandaardiseerde manier te werken".

De biologische paddenstoelen die Ayecue op de markt brengt worden in La Rioja geteeld op organische substraten, zonder kunstmeststoffen. Ze worden met de hand geoogst, volgens de voorschriften voor de traditionele teelt. "We hebben onze eigen natuurlijke manieren van controle en groei ontwikkeld, om paddenstoelen van maximale kwaliteit te garanderen. De teeltprocessen overstijgen de meest strenge controles en certificeringen voor biologische landbouw in Spanje en de EU", aldus Sanzol.

De biologische paddenstoelen worden verpakt in nieuwe trays van 100% recyclebaar karton. Deze verpakkingen garanderen een langere bescherming van de paddenstoelen en houden alle organoleptische kwaliteiten intact.

"Biologische producten zijn een wereldwijde trend geworden, die niet te stoppen, maar ook rationeel is. Tegenwoordig is het van belang om consumenten steeds gezondere en meer duurzame producten aan te bieden. Paddenstoelen zijn een superfood met een enorme hoeveelheid aan goede eigenschappen. Tijdens de afgelopen editie van Fruit Attraction was de ontwikkeling van biologische producten een van de belangrijkste thema's. We moeten ons aanpassen aan deze eisen van consumenten".

Voor meer informatie:
Aitor Sanzol Usoz
Ayecue
T: +34 941390044
M:+34 652804147
[email protected]
www.riberebro.com

Publicatiedatum: