Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Green Organics en Dutch Soy bundelen krachten voor lokale sojateelt

Tholen – Green Organics uit Dronten heeft een nieuw bedrijf toegevoegd aan de Groep: Dutchsoy van Peter Strijk. “De provincie Flevoland startte het project Growing Green Proteins”, vertelt Jan Groen van Green Organics. “De discussie rond eiwittransitie – sojateelt – was al een tijd gaande en de provincie heeft door het project verschillende spelers samengebracht. Zo zijn wij tot de samenwerking gekomen.”

Green Organics en Dutchsoy vormden meteen een goede match. “Peter Strijk van Dutchsoy heeft een proeftuin bij PPO Lelystad met 37 rassen om te onderzoeken welke rassen het meest geschikt zijn voor de lokale teelt. Hij kent de sojateelt van zaaiing tot verkoop. In het laatste kunnen wij ook vooral helpen. Wij kijken vanuit de markt naar de vraag en kunnen daar op inspelen. Daarin kunnen we elkaar dus perfect aanvullen. Zo hebben we de hele keten in eigen hand.”

De afzet van soja kan via verschillende kanalen. “Sojabonen (droog), Sojabonen (vers) en Sojapeulen (vers), denk aan Edamame, komen onder andere terecht bij horeca en de verwerkende industrie. Wij kennen die markt al heel erg goed en kunnen daar een grote rol inspelen. Daarnaast kunnen we dat ook gaan uitbreiden met de vleesvervangende industrie. We gaan de komende jaren kijken wat de vraag is van de markt en het aanbod zo doorontwikkelen. De markt is nog relatief nieuw, maar we merken dat er veel belangstelling is.”

“Dit jaar is er zo’n 40 hectare soja geteeld, het grootste deel gangbaar en een klein deel bio. Volgend jaar gaan we naar 50 – 60 hectare, waarvoor we samenwerken met een tiental lokale telers. We gaan het bio-aandeel dan ook uitbreiden: voor de verse soja wordt dit 50/50. Wij hebben ook veel contacten in Duitsland, dus in de toekomst kunnen we daar ook de mogelijkheden bekijken.”

Jan is erg positief over de samenwerking. “De provincie Flevoland verbindt ondernemers, onderzoekers, onderwijs en de overheid met dit project. Van primaire producenten tot handel en logistiek: alles wat je in een keten nodig hebt. Dankzij hen zijn wij in contact gekomen met Peter, die eigenlijk bijna onze buurman is. Dat vind ik een groot compliment waard.”

Voor meer informatie:

Jan Groen
Green Organics
De Kromme Rijn 1
8253 RG Dronten
0321-385340
06-53201760
[email protected]  
www.greenorganics.nl 

Peter Strijk
Dutchsoy
De Kromme Rijn 1
8253 RG Dronten
0321-385340
06-11272868
[email protected]  
www.dutchsoy.nl