Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verbraucherzentrale Rheinland-Pfalz publiceert marktonderzoek

Duitsland: meer dan de helft van de bio-groenten uit eigen land, 30% uit Nederland en Spanje

Meer dan 60 procent van de biologische groenten in de Duitse handel stamt uit eigen land. Bijna 30 procent stamt uit Nederland en Spanje en de rest stamt uit andere EU-landen – dat is de uitkomst van een steekproef van de 'Verbraucherzentrale Rheinland-Pfalz' die in augustus van dit jaar in elf supermarkten, biologische winkels en discounters in Rheinland-Pfalz werd gehouden. Daarbij werd het aanbod van negen biologische groentensoorten gecontroleerd.

Gespecialiseerde biologische winkels staan ver vooraan
Wortelen, courgettes en koolrabi in bio-kwaliteit stamden vrijwel uitsluitend uit Duitsland. Uien stamden voor 60 procent uit Duitse teelt. De overige vijf groentensoorten waar naar gekeken is - tomaten, paprika's, sla, komkommers en broccoli - stamden overwegend uit andere EU-landen.

„Wie de voorkeur geeft aan groenten uit eigen land, kan het beste naar Denns en Alnatura. Zij hadden ook het grootste assortiment aan bio-groenten“, aldus voedingsdeskundige Rita Rausch van Verbraucherzentrale Rheinland-Pfalz. „Daarnaast hadden ook de supermarkten REWE, tegut, Edeka en Kaufland een goed assortiment. WASGAU en de discounters Lidl, Netto Marken-Discount, Penny en Aldi hadden het kleinste aanbod aan bio-groenten.“

Uitbreiding van het aanbod
De consumentenbeschermers roepen de aanbieders op om tegemoet te komen aan de wens van veel consumenten om meer bio-groenten uit Duitsland of nog beter uit de regio aan te bieden. Daarbij is ook een duidelijke opgave van de herkomstregio op de verpakking belangrijk.

Klanten zouden bij een gebrek aan bio-groenten uit Duitsland hier doelgericht naar moeten vragen bij de filiaalmanager. Groenten van lokale bio-telers op weekmarkten en in boerderijwinkels vormen een goed alternatief.

Alle uitkomsten van de marktcheck zijn te vinden op de internetsite van de Verbraucherzentrale Rheinland-Pfalz: www.verbraucherzentrale-rlp.de/marktcheck-biogemuese

Publicatiedatum: