Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Willem Bakker, BioTropic:

"Steeds meer Marokkaanse telers schakelen om dankzij goede vraag naar bio"

Tholen - Waar Willem Bakker van de Franse vestiging van BioTropic in Perpignan in het zomerseizoen vooral Hollandse bio-groenten en fruit verkoopt op de Franse markt, is de situatie in de winter omgedraaid. Dan ligt de focus op het Marokkaanse importpakket dat veelal geëxporteerd wordt naar bestemmingen als Nederland, België, Duitsland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk.

Deze week wordt het Marokkaanse bio-seizoen opgestart. "Als gevolg van de toegenomen vraag, zijn er aardig wat Marokkaanse telers omgeschakeld naar de biologische teelt. Wij importeren in het seizoen toch snel zo'n 3.000 ton handel uit Marokko", vertelt Willem. Zijn collega's reisden vorige week naar de teeltgebieden in Agadir en de regio van Marrakech voor de verplichte jaarlijkse audit, om de huidige status van de teelt te bekijken en de laatste afspraken te maken met de telers.

Het groentenpakket bestaat voornamelijk uit rode en gele paprika's, komkommers, courgettes en bonen. "We krijgen nu de eerste paprika's binnen, maar die markt is momenteel redelijk overvoerd vanwege de laatste pluk uit Nederland en België en de Spaanse aanvoer. Die prijzen gaan traditiegetrouw pas omhoog als Nederland en België echt leeg zijn", vertelt Willem.

Dat geldt niet voor de courgettes, waar BioTropic over twee weken mee van start gaat. "In verband met het New Delhi-virus in Spanje en de weersomstandigheden in Italië zijn er nauwelijks courgettes verkrijgbaar in Europa, dus we staan te popelen om te starten met het Marokkaanse product. Prijzen liggen nu al op een niveau rond de 3 euro per kilo", vertelt Willem.

"Biologische Nadorcott-mandarijnen uit Marokko voeren we doorgaans van begin februari tot en met eind april. Vorig jaar is het citrusseizoen erg goed verlopen, dus we zijn blij dat we dit jaar ook van start kunnen gaan met bio-clementines. Hiermee starten we eind november en kunnen we mooi de brug slaan naar het Nadorcott-seizoen. Daarnaast doen we dit jaar een kleine test met granaatappelen de komende weken met het oog op het seizoen 2019/2020", besluit Willem.

Voor meer informatie
Willem Bakker
Bio Tropic Perpignan
0033 4 68 87 04 43
[email protected]
www.biotropic.com