Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Breed scala aan broccoli uit Apulië

"Ik ben 15 jaar geleden begonnen met het telen van biologische groenten, met name voor de buitenlandse markten. Toentertijd was hier in Italië weinig vraag naar, maar tegenwoordig is de consument beter geïnformeerd en leeft hij bewuster", zegt Nicola Gentile, eigenaar van Casone del Re uit de regio Apulië.

"Het was een proces dat tijd kostte, het ging moeizaam maar het was toch winstgevend. We zijn gegroeid wat betreft de kwaliteit van onze producten en het volume dankzij investeringen. We hebben ook geïnvesteerd in ervaring en in het creëren van een uitstekend product."

Gentile: "De broccoli vertegenwoordigt onze kernactiviteit. Het is een premium product waarin we zijn gespecialiseerd en dat van hoge kwaliteit is. Dit zijn de enige manieren waarop we ons kunnen onderscheiden op de markt."

Casone del Re beslaat 200 hectare land en Nicola staat aan het roer van het familiebedrijf.

"We telen een breed scala aan gewassen met een brede commerciële kalender. Vooral van de broccoli en tomaten hebben we verschillende rassen die bestemd zijn voor de verwerkende industrie. Wij bieden verse biologische producten, exclusief uit Apulië, vooral aan buitenlandse markten. Afhankelijk van de periode transplanteren we zaailingen van de rassen Marathon, Parthenon en Naxos. Als externe factoren de oogst niet verstoren dan kan dit oplopen tot 15 ton per hectare per jaar."

"De broccolizaailingen worden zorgvuldig geselecteerd. Deze kopen we van Prima Bio, een biologisch bedrijf waarmee we al jaren samenwerken en waaraan we een deel van de productie geven. De transplantaties beginnen meestal in augustus en eindigen in januari.
Hoewel we geen problemen hebben met de watervoorziening is de zomer de enige periode in het jaar waarin we de productie stoppen. Dit doen we niet alleen vanwege de hoge productiekosten, maar vooral vanwege de problemen van ecologische duurzaamheid. Wij zijn van mening dat een teler hier altijd op moet letten."

De Parthenon, Naxos e Marathon rassen
"De rassen Parthenon en Naxos laten slechts één snee op de plant toe en hebben een grootte van ongeveer 500 gram. Het Marathon-ras is zeer gewild op de markt en dit ras kan wel drie keer spruiten. Het resultaat is een nicheproduct met een uitstekende smaak en organoleptische kenmerken en een grootte van 300-500 gram", legt Nicola uit.

Parthenon is een broccoli ras van uitstekende kwaliteit voor zowel de verse markt als de verwerkende industrie. De broccoli is zeer compact en heeft een mooie groene kleur en fijne nerven. De plant is bestand tegen verschillende schimmels en is niet kwetsbaar voor thermische veranderingen. Afhankelijk van het klimaat rijpt het product in een tijdspanne van 90 tot 120 dagen. Ook wordt dit gewas voorgesteld voor winterlandbouw.

Een veld met Docet tomaten voor de verwerkende industrie

Markten, klimaatafwijkingen en fytosanitaire situaties
"De laatste jaren is het niet makkelijk om het product op de markt te brengen en de klimaatafwijkingen en fytosanitaire situaties zijn een hele moeilijke uitdaging, vooral met betrekking tot de organische sector."

"Met betrekking tot de markten bevinden we ons midden in een prijzenoorlog en landen als Spanje en Griekenland volgen andere regels dan Italië. De Spaanse broccoli is van lagere kwaliteit dan de onze, maar de prijs is aanzienlijk lager dan die van ons. Bovendien mogen we het beleid ter ondersteuning van agrarische ondernemers in Spanje niet onderschatten."

"Biologische landbouw vormt een zeer grote uitdaging, omdat er slechts beperkte mogelijkheden zijn voor fytosanitaire interventies. We kunnen bijvoorbeeld alleen palliatieve producten gebruiken om problemen die zijn veroorzaakt door regen te bestrijden, wat resulteert in een product van mindere kwaliteit."

De referentiemarkten van het bedrijf zijn voor 90% de buitenlandse. "We exporteren onze producten naar Duitsland, Denemarken, Polen en Oost-Europa tussen Bulgarije en Roemenië via de coöperatieve Prima Bio en distributieplatforms die de groothandelsmarkten bedienen. Op dit moment hebben we geen problemen met marketing of productoverschotten, dankzij een goede vraag naar het product. De problemen zullen zich vanaf mei voordoen, wanneer vooral in Duitsland en Polen het lokale product beschikbaar komt", concludeert Gentile.  

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Casone del Re
Contrada Casone del Re, 11
71010 Rignano Garganico (FG)
Tel.: (+39) 391 1608619
Tel. (+39) 320 4139410
Email: [email protected]
Web: www.casonedelre.wordpress.com

Publicatiedatum: