Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische sector blijft wereldwijd groeien

De prognose voor de internationale biologische voedingsindustrie is goed, zowel in Europa als wereldwijd. Zowel de Europese als de internationale markten blijven groeien. Experts schatten de wereldwijde opbrengsten op dit moment boven $ 95 miljard; Europa’s aandeel daarvan is meer dan € 33 miljard. De markt groeit nu sterk in veel Europese landen: Duitsland gaat de € 10 miljard voorbij, de Franse markt is verdubbeld in vijf jaar tijd en Denemarken breidt zijn marktaandeel verder uit naar 13,3% voor biologische voeding. Daarmee zijn zij de biologische marktleider in Europa. Dit zijn goede signalen voor BioFach, de verzamelplaats voor de wereldwijde biologische sector en de grootste beurs voor biologische voeding, waarvan de volgende editie plaatsvindt van 13-16 februari 2019. Er worden meer dan 2900 exposanten en meer dan 50.000 bezoekers verwacht in het Exhibition Centre van Neurenberg.  

“Wereldwijde opbrengsten voor biologische voeding blijven toenemen. Initiële schattingen komen op meer dan $ 95 miljard voor 2017,” merkt Amarjit Sahota op van het marktonderzoeks- en consultingbedrijf Ecovia (voorheen Organic Monitor) in Londen. En hij voegt daaraan toe dat “er een sterke groei in Noord-Amerika en Europa plaatsvindt, maar dat de Aziatische markt ook met een flinke inhaalslag bezig is.”

Europa is de op een na grootste markt voor biologische voeding na Noord-Amerika. Daar namen de opbrengsten in 2016 met 11,4% toe naar € 33,5 miljard, volgens de cijfers die gezamenlijk gepresenteerd werden tijdens BioFach 2018 door IFOAM (Organics International, het Zwitserse Institute of Organic Agriculture (FiBL)) en Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) uit Berlijn.

Duitsland: Biologische opbrengsten overstegen € 10 miljard. De Duitse biologische sector zag opbrengsten van meer dan € 10,04 miljard in 2017. Europa’s dichtstbevolkte land leverde wederom het hoogste verkoopcijfer van absolute waarde, gevolgd door Frankrijk. De procentuele toename ten opzichte van het jaar daarvoor was 5,9%. De conventionele voedingssector groeide met een meer dan gemiddelde 8,8%. Natuurlijke voeding, met een marktaandeel van 29%, groeide met 2,2%. In totaal was er 1,4 miljoen hectare land beschikbaar voor biologische teelt in Duitsland in 2017, 10% meer dan het jaar daarvoor. Dat betekent dat op dit moment 8,2% van alle bruikbare landbouwgrond gebruikt wordt voor biologische teelt.

Frankrijk: Markt verdubbelt in vijf jaar. De Franse markt voor biologische voeding maakt al jaren een ononderbroken groei door. Volgens het overheidsbedrijf Agence Bio was er een toename van 17% in 2017 met een totaal van € 8,3 miljard (inclusief de institutionele voedingssector). Dit moedigt meer en meer telers aan om over te stappen op biologische methodes. De groeicurve gaat sinds 2014 stijl omhoog, zodat sinds kort 1,78 miljoen hectare grond, inclusief nieuwe percelen, op een milieuvriendelijke manier wordt gecultiveerd.

Daarnaast blijkt de biologische sector veel banen op te leveren. Tussen 2012 en 2017 creëerden de biologische sector en de verwerkingsindustrie zo’n 50.000 banen. Dat komt neer op een jaarlijkse toename van 9,5%. Het totale aantal banen in de biologische sector in Frankrijk, voor zowel telen als verwerken (maar exclusief detailhandel), kwam op 134.500 aan het eind van het jaar. Dat betekent dat een op de acht banen in de landbouwsector nu biologisch is. Ter vergelijking: in Duitsland is dat een op de tien.

Denemarken: Groei draagt zevenmijlslaarzen in 2017. Denemarken heeft zijn positie als wereldmarktleider verder verstevigd door 23% te groeien in opbrengsten en daarmee een marktaandeel van 13,3% te veroveren. Ze lopen daarmee ver voor op Duitsland (5,4%) en Frankrijk (4,2%) en hebben een negen keer zo groot aandeel als Groot-Brittannië. Dit is niet alleen een succes voor het consequente overheidsbeleid dat al drie decennia zijn poot stijf houdt, maar ook voor iedere betrokkene in de markt. De Denen zijn erg dol op biologische haver, gezien het marktaandeel van 52%. Dit wordt gevolgd door wortelen (42%), eieren (33%) en melk (32%). De opbrengsten stegen met 31% naar € 1,6 miljard, voor het eerst ook inclusief online verkopen. Daarnaast werd er nog eens voor € 322 miljoen aan Deense biologische producten geëxporteerd; melk en zuivelproducten, eieren, vleesproducten, fruit, groenten en andere producten.

Groot-Brittannië: Groei vanaf een lage basis. De economische en financiële crisis van 2008 vertraagde de groei op de Britse biologische markt tijdelijk. Nu de markt weer hersteld is, neemt de groei ook weer toe. Groei binnen het segment bedroeg 6% en biologische opbrengsten € 2,5 miljoen.  

België: Gezonde markt moedigt biologische teelt aan. De consumptie van biologische voeding nam met 6% toe in 2017. De biologische teelt profiteerde van een levendige vraag en groeide met 8,8% gedurende dezelfde periode. Er kwam 83.000 hectare bij voor de biologische teelt, het marktaandeel in België verdubbelde sinds 2008 en bedraagt nu 3,4%.

Nederland: Gestage groei levert succes op. “Biologische opbrengsten in Nederland zijn voor het eerst in 2017 boven de grens van € 1,5 miljard gekomen,” zei Bavo van den Idsert, gezamenlijk uitgever van de “Bionext Trendreport 2017”, waarin huidige cijfers van de biologische sector te vinden zijn. De toename ten opzichte van het vorige jaar was 5%, wat voornamelijk kwam door het segment verse voeding. In Nederland is het areaal met 7% toegenomen; het aantal biologische telers nam met 10% toe volgens het rapport.

Het grootste aandeel binnen de biologische sector kwam met 51,5% van producten die verkocht waren via de conventionele detailhandel, op de voet gevolgd door speciale detailhandel met 21,5%. De institutionele voedingssector nam 20% voor zijn rekening en 7% kwam via andere marketingkanalen. Volgens de biologische monitororganisatie SKAL kwam het totale biologische areaal uit op 70.000 hectare.

Italië: Brede groei op veel vlakken. Na drie jaar groeipercentages van 18% te laten zien, was de opbrengsttoename in Italië nog altijd 10,5% in 2017. Detailhandelsopbrengsten bereikten € 3,5 miljard, inclusief € 415 miljoen uit de institutionele voedingssector, volgens het Italiaans marktonderzoeks- en consultingbedrijf Nomisca. Biologische export is ook buitengewoon belangrijk in Italië, met € 2 miljard in 2017. Het areaal groeide ook met 6,3%; er wordt nu 1,9 miljoen hectare ingezet voor biologische teelt. Italië staat daarmee op de 2e plaats in Europa na Spanje, die meer dan 2 miljoen hectare inzet voor biologische teelt. Volgens de Italiaanse Minister van Landbouw nam het aantal biologische telers toe met 4% naar een totaal van 66.773.

Oostenrijk en Zwitserland: Biologisch neemt nog altijd toe. De Italiaanse buurlanden Oostenrijk en Zwitserland zien ook een gestage groei in de vraag naar biologische producten. Volgens het Oostenrijkse marketingbureau AMA kwamen de totale verkopen van biologische producten in Oostenrijk uit op € 1,8 miljard voor 2017. Dat betekent een groei van 12% ten opzichte van 2016. Drie kwart van alle biologische producten worden verkocht via de conventionele kanalen, 18% via speciale detailhandelaren of direct vanaf biologische boerderijen en 6% in de voedingssector. Biologische producten zorgen voor 8,6% van alle detailhandelverkopen in voedingsmiddelen. Oostenrijk heeft meer dan 23.000 biologische telers.

De verkopen van biologische producten in Zwitserland namen toe met 8% tot € 2,3 miljard. Het marktaandeel nam daarmee toe van 8,4 naar 9%. Volgens het mediabureau Bio-Suisse zorgden eieren voor het leidende marktaandeel met 27%, gevolgd door groenten met 23%. De producten met de hoogste opbrengsten waren zuivel en kaas. Het aantal biologische bedrijven groeide naar 6900 (Zwitserland en Liechtenstein samen). Het biologische areaal groeide naar 14,4%.

Polen: Speciale detailhandel breidt uit. “De Poolse markt voor biologische voeding groeit en consumenten zijn op zoek naar een breder productaanbod,” legt Karol Przybylak uit. Hij is de Poolse expert in biologische voeding en uitgever van het Bio-Kurier handelsblad. Industriële waarnemers schatten de markt daar op ongeveer € 250 miljoen. De sector heeft echter ook te maken met uitdagingen. BioFamily is een nieuwe detailhandelspeler op de markt en heeft drie winkels geopend met meer dan 100 m² verkoopruimte. Polen heeft ongeveer 800 winkels in natuurvoeding om aan de vraag van geïnteresseerde consumenten in het hele land te kunnen voldoen. De grootste biologische detailhandelaar is Organic Farma Zdrowia met 32 winkels in 12 Poolse steden. De conventionele detailhandel biedt ook steeds meer biologische producten en hierin gaan detailhandelaren zoals Biedronka en Lidl een grotere rol spelen. In 2017 had Polen volgens de experts 795 producenten van biologische voedingsmiddelen en 15.740 biologische telers.  

Elk jaar komt de internationale biologische sector in februari bij elkaar in Neurenberg tijdens BIOFACH, de belangrijkste beurs ter wereld voor de biologische sector. De alomvattende reeks met gecertificeerde producten die getoond worden laat de enorme diversiteit zien, van verse producten zoals zuivel en kaas, fruit, groenten, en droge producten zoals granen en gedroogde groenten, noten, suikerwaren en dranken. De internationale sponsor van BIOFACH is IFOAM – Organics International en de nationale eresponsor is de Duitse Federation of Organic Food Producers (BÖLW). Een integraal onderdeel van deze beurs is het BIOFACH congres, een uniek, wereldwijd platform om kennis en expertise te delen. BIOFACH heeft daarnaast nog zes andere evenementen in Japan, de VS, Zuid-Amerika, China, India en Thailand en brengt daarmee jaarlijks meer dan 3500 exposanten en 100.000 bezoekers bij elkaar.

Voor meer informatie:
Marie-Claire Ritzer-Berendt 
Tel: +49 9 11 86 06-86 46 
E-mail: [email protected]   
www.vivaness.de/en/news 

Publicatiedatum: