Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe plaag in Europa ophanden

Italië: vijand van Aziatische wants gevonden

Het Italiaanse Bioplanet, gevestigd in Cesena, heeft een insect geïdentificeerd dat is staat is om de Aziatische wants te parasiteren. Het gaat niet om een exotische antagonist, maar om een insect dat al aanwezig is in Italië. 

Anastatus bifasciatus op de eitjes van Aziatische wantsen

"Het gaat om de Anastatus bifasciatus, een van nature voorkomende vliesvleugelige, die in het verleden al door verschillende onderzoekers is beoordeeld op zijn vermogen om de eieren van Aziatische wantsen te parasiteren. In dit geval verzamelen we op nationaal niveau monsters van de eitjes van Aziatische wantsen. We realiseerden ons dat de Anastatus bifasciatus in ons gebied een capaciteit had die superieur was aan de tot nu toe bekende gemiddelden om de eitjes van de wantsen te deactiveren. We hebben meer controles uitgevoerd en in alle gevallen was het percentage geparasiteerde eitjes erg hoog. Wij geloven dat we op de juiste weg zijn", zegt Stefano Foschi, technisch manager bij Bioplanet.

Anastatus Bifasciatus

Het grote voordeel is dat er geen speciale regels gelden omdat het om een inheems insect gaat. Vanaf het voorjaar van 2019 zou het al kunnen worden toegepast.  

"We geloven dat we onze doelen alleen kunnen bereiken als we met elkaar samenwerken. In dat opzicht zijn we begonnen met overleg met verschillende gemeenten om een gedeeld pad naar het onderzoek en de wederzijdse betrokkenheid te volgen met betrekking tot zowel de resultatenevaluatie als de territoriale verspreiding van antoniemen van Aziatische wantsen. Het zou niet genoeg zijn en het zou geen zin hebben als we alleen de telers erbij zouden betrekken", zegt Foschi.

De landbouwwereld zal zeker een belangrijke rol spelen in de strijd tegen deze bug. De wants is echter zo massaal verspreid dat het net zo nuttig zou zijn om de Anastatus te verspreiden in de groene gebieden rond de gewassen, waar het Aziatische insect zich verbergt en voedt.

"Gezien de tests die we hebben uitgevoerd, klinkt het fokken van Anastatus uitvoerbaar en veelbelovend. In het verleden merkten ze dat het de eitjes kon parasiteren, maar niet op zo'n effectieve manier. Waarschijnlijk is de natuur zelf de ongecontroleerde toename van Aziatische wantsen tegengegaan door dit afweermechanisme in werking te stellen. Door het fokken en de massale verspreiding kunnen we het natuurlijke verdedigingsproces versnellen”, zegt Foschi.

Dit insect zal niet alleen nuttig zijn voor gewassen zoals de sojaboon en de veldboon, maar hij zal ook nuttig zijn voor boomgaarden en in kassen.

Contact:
Bioplanet
Via Masiera I, 1195
47522 Cesena
Email: [email protected] 
Web: www.bioplanet.it