Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook rassen die geschikt zijn voor bio-teelt

Next generation potatoes’ stelen show bij Agrico

"Dit is mijn dertigste seizoen bij Agrico, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt." Zo opende Jan van Hoogen gisteren, donderdag 8 november, de jaarlijkse rassen- en zaailingenpresentatie op het kweek- en researchbedrijf Agrico Research in Bant. De algemeen directeur van Agrico doelde op de droogste zomer en herfst sinds 1976. "Dit heeft grote invloed op de aardappelmarkt van dit seizoen. Opbrengsten zijn veel lager in vele landen in Europa en de hoeveelheid pootgoed beschikbaar voor export is ook fors kleiner", zo waarschuwde hij de bezoekers.Serie unieke rassen
De rassenshow in Bant bracht meer primeurs. Agrico presenteerde hier haar ‘next generation potatoes’. Een serie rassen die uniek zijn in hun soort, dankzij hun natuurlijke resistentie tegen de grootste aardappelziekte Phytophthora. Agrico presenteerde een mooie reeks complementaire spotlightrassen met uitstekende consumptiekwaliteiten die geschikt zijn voor de gangbare en biologische teelt. ‘Voor een wereldwijde duurzame toekomst’, aldus Van Hoogen. Geen aardappelhandelshuis ter wereld is op dit moment zo ver met de ontwikkeling van Phytophthora-resistente rassen. In groten getale kwamen binnen- en buitenlandse belangstellenden naar Bant om kennis te maken met Agrico’s nieuwe aardappelrastalenten: Alouette, Carolus, Twinner, Twister, Levante, Nofy en de ‘potentials’ voor 2019: Ardeche, Beyonce en Jacky.


Rassen beoordelen op de Rassenshow

Nieuw op de rassenlijst
Dit jaar zijn er drie nieuwe Agrico-rassen toegetreden tot de Nederlandse Rassenlijst. Alle drie de nieuwkomers behoren tot de ‘next generation’ rassen: 

1) Ardeche; een relatief vroeg, Phytophthora-resistent (in loof en knol) zetmeelras met         aardappelmoeheid- en wratziekteresistentie. Ook geschikt voor vlokken.
2) Nofy; een Phytophthora-resistent (in loof en knol) zetmeelras met een goede zetmeelopbrengst per hectare. 
3) Twister; een vrij vroege tafelaardappel voor de biologische en gangbare teelt met een goede opbrengst en Phytophthora-resistent in loof en knol. 


Opening Jan van Hoogen

Thema Oekraïne
Elk jaar stelt Agrico op de rassenshow een land centraal. Dit jaar is dat themaland Oekraïne. Qua aardappelproductievolume staat Oekraïne op de 5e plaats in de wereld na China, India, Rusland en de Verenigde Staten. De meest geteelde aardappelrassen zijn: Riviera, Arizona, Evolution, Picasso, Rudolph, Constance, Esmee en Arsenal. Traditioneel wordt in Oekraïne het overgrote deel van de aardappelen geteeld voor eigen consumptie en wel door boeren en huishoudens op hun datsja’s. Ze gebruiken veelal verouderde teelttechnologie en pootaardappelen van zeer slechte kwaliteit, wat resulteert in lage opbrengsten. De gemiddelde aardappelopbrengst van Oekraïne is 16 ton per hectare, terwijl het gemiddelde in de EU-landen 26 tot 35 ton per hectare bedraagt. 


Jan van Hoogen rijkt beeldje uit aan de kweker van een nieuw ras

Tegelijkertijd ontwikkelt zich in Oekraïne een sector van professionele aardappeltelers. Het areaal dat wordt geteeld door professionele aardappeltelers is geleidelijk gegroeid tot tussen de 60.000 en 65.000 hectare. Dat is zo’n 5% van het totale cultuurareaal in Oekraïne. Deze ontwikkeling van de aardappelproductie wordt gedreven door de opkomst van supermarkten en groei van de detailhandel. Daarnaast is er vooral verwerkende industrie voor chips.Groeiambities Agrico
Jan van Hoogen benadrukte in zijn speech de groeiambities van Agrico. ‘Wij willen groeien in areaal, groeien in afzet en groeien in kwaliteit.’ De algemeen directeur ziet hiervoor volop kansen. ‘Kijk alleen maar naar de resultaten van afgelopen seizoenen waarin we qua afzet in tonnen recordjaren hebben beleefd.’ De ‘next generation potatoes’ spelen een sleutelrol in de toekomstvisie van Agrico, zo stelde algemeen directeur Jan van Hoogen. ‘Hier gaan we in de komende decennia naartoe met de aardappelteelt: robuuste Phytophthora-resistente rassen die duurzaam geteeld kunnen worden. Niet alleen biologisch maar ook conventioneel, met zo min mogelijk gebruik van chemische middelen.’


De kwekers van de nieuwe rassen op de Rassenshow

Nieuw kwaliteitscentrum
Om de toekomstvisie vorm te geven, is flink geïnvesteerd in de basis van het bedrijf. Dit voorjaar opende Agrico het nieuwe en qua omvang verdubbelde kassencomplex van kweekbedrijf Agrico Research in Bant. En op 15 februari 2019 opent Agrico haar nieuwe kwaliteitscentrum, pal achter het hoofdkantoor in Emmeloord. In het kwaliteitscentrum worden met behulp van moderne technologieën controles uitgevoerd op alle partijen aardappelen. ‘Dat geeft meer grip en inzicht op de interne kwaliteit en vitaliteit van onze aardappels’, aldus Van Hoogen.


De rassenshow is ook vandaag, vrijdag 9 november, de hele dag nog open voor geïnteresseerden.

Voor meer informatie:
Agrico
www.agrico.nl  

Publicatiedatum: