Schouten moet transitie naar kringlooplandbouw concreet maken in voorstellen en maatregelen

Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselbeleid in de Tweede Kamer kwam ook de recent verschenen Landbouwvisie van minister Schouten aan de orde. In deze visie geeft de minister aan dat zij het sluiten van de kringlopen in de landbouw wil bevorderen. Een meerderheid in de Tweede Kamer schaarde zich achter een motie van D66 waarin de minister wordt gevraagd om krachtige regie te voeren over de transitie naar kringlooplandbouw en daartoe op zo kort mogelijke termijn met een uitgewerkt voorstel en concrete maatregelen te komen. Ook willen de 4 coalitiepartijen dat onderzocht wordt hoe er via een bedrijfsspecifieke verantwoording een norm gesteld kan worden voor de kringloopefficiëntie op bedrijfsniveau.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stellen dat bij een omslag naar kringlooplandbouw er in de doelvoorschriften ruimte moet zijn voor individuele verschillen op bedrijfsniveau. Ze constateren dat er nu geen eenduidige norm voor kringloopefficiëntie op bedrijfsniveau bestaat, terwijl innovaties ten aanzien van voer, mest en bodem cruciale onderdelen zijn in het bereiken van kringloopefficiëntie op bedrijfsniveau. De Commissie Deskundigen Meststoffenwet voert momenteel een onderzoek uit ten behoeve van een pilot bedrijfsspecifieke verantwoording en deze commissie zou daarbij ook moeten bekijken hoe er een norm gesteld kan worden voor kringloopefficiëntie op bedrijfsniveau.

Bron: Tweede Kamer 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.