Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse financiële steun voor bio-teelt blijft achter

Financiële steun voor de Franse bio-teelt heeft meer dan 2 jaar vertraging opgelopen. Bio-telers hebben klachten ingediend bij de France commissie voor de mensenrechten en hopen dat de staat de bestaande financiële steun opnieuw bekijkt. 

Vertragingen in betaling blijven maar voortduren. 3% van de steun in 2015 is nog niet verwerkt en voor 2016 is slechts een derde verwerkt. Dit ligt aan een computerprogramma dat alleen voor de financiële steun voor bio-teelt gebruikt wordt. 

Klachten ingevuld bij commissie van de mensenrechten
De aanvragen voor 2017 starten pas als de campagne van 2016 voltooid is. FNAB (de Franse nationale federatie voor bio-teelt) ziet niet hoe de regering de kalender van 2018 op orde kan krijgen. Dit zou betekenen dat alle steun aan bio-telers over de jaren 2015, 2016 en 2017 betaald zou moeten worden. Daarom heeft de FNAB een klacht ingediend.

Afnemende totalen
“Bio-telers hebben als ondernemers hun economische modellen gebaseerd op de steun die ze toegezegd kregen in 2014. Guillaume Riou, FNAB voorzitter: "Niet alleen is onze cashflow drastisch verminderd, maar ook onze mogelijkheden om te investeren, innoveren en ontwikkelen worden gehinderd. Wie kan onder deze omstandigheden een bedrijf runnen?"

Zullen de voorschotten gehandhaafd blijven?
FNAB verzoekt ook om de voorschotten die sinds 2016 uitgekeerd werden  te behouden via een systeem van beperkte terugbetaling. Tot nu toe hebben deze voorschotten de vertragingen van betaling en de impact ervan op de cashflows van bedrijven verlicht.

"Deze voorschotten, die telers moeten terugbetalen nadat het volledige bedrag is betaald, heeft de economische druk verlicht die door de situatie ontstaan was. Het is van belang dat dit systeem gehandhaafd wordt en dat niet terugbetaald hoeft te worden voordat de bio-steun betaald is."

Bron: euractiv.com 

Publicatiedatum: