Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fernando Martín, van Procam Bio:

"Specialisten in biologische producten hebben het meeste last van het overaanbod"

In het zuiden van Spanje is de oogst van biologische Bacon en Fuerte avocado's momenteel volop aan de gang. Pas halverwege november zullen de eerste Hass avocado's geoogst worden.

"De oogst begon drie weken geleden, hoewel de kwaliteit van de avocado nu op zijn hoogst is, zowel met betrekking tot het vetgehalte als met betrekking tot de smaak". Dat zegt Fernando Martín, directeur van de coöperatie Procam Bio in Granada, specialist in de teelt van biologische groenten en fruit.

Ondanks dat de kwaliteit momenteel optimaal is, zijn de prijzen van de Bacon en Fuerte avocado niet bevredigend. "Het is tegenstrijdig dat er zulke lage prijzen worden betaald voor een product dat op dit moment zo'n goede kwaliteit heeft. Het lijkt erop dat consumenten in heel Europa de Hass avocado nu definitief ontdekt hebben en dat daar hun voorkeur naar uitgaat, zoals naar de Hass avocado uit Mexico op dit moment', legt de teler en exporteur uit. "Vreemd genoeg wordt de biologische avocado van Spaanse oorsprong zeer gewaardeerd door de Europese supermarktketens, maar kiezen ze ondanks dat voor andere plaatsen van herkomst als die de Hass avocado bieden. Dat is tenminste hoe het op ons overkomt", voegt hij toe.

Om die reden hebben veel telers die lid zijn van deze coöperatie al een grote rassenvernieuwing uitgevoerd, waarbij ze van avocado's met gladde schil overgaan op de Hass, hoewel er nog steeds aanzienlijke volumes van de eerstgenoemde soort zijn. "Binnen twee weken zullen de eerste partijen met de vroegste Hass avocado uit Granada en Málaga aankomen op de markt, hoewel er tot half december geen constante volumes zullen zijn. Ook ziet de Europese markt reikhalzend uit naar de start van het biologische Hass-avocadoseizoen in Spanje".

In zijn aanbod van tropische producten beschikt Procam bio ook over biologische mango, waarbij ze zich vooral richten op de late rassen. Momenteel beëindigen ze de afzet van de Kent en beginnen ze met de Keitt.

Op het gebied van biologische groenten bevindt de coöperatie zich momenteel midden in het seizoen van Nederlandse komkommer, die ze in grote hoeveelheden hebben. In mindere mate zetten ze ook Franse komkommer af. Bovendien beginnen ze ook met beperkte volumes van biologische trostomaten en marmande tomaten. Ze verwachten over ongeveer 20 dagen te beschikken over aanzienlijke volumes biologische tomaat.

Fernando Martín: "In de afgelopen seizoenen was waar te nemen hoe het aanbod van biologische producten boven de vraag uitgroeide. Hoewel de situatie niet zo dramatisch is als sommigen schetsen, is het wel zorgwekkend. Op sommige momenten in het seizoen komen de prijzen van biologische producten namelijk op hetzelfde niveau te liggen als die voor de conventionele producten en in sommige gevallen zelfs lager. Daarom denken veel telers er meer over na voor ze overstappen op biologische teelt. In de afgelopen jaren zijn veel bedrijven die zich bezighouden met conventionele producten nieuwe biologische productlijnen begonnen. Hierdoor neemt het geplante areaal toe en ontstaat er een overaanbod. Voor dit type bedrijven zijn de biologische producten slechts een aanvulling op hun reguliere aanbod, daarom zijn het de specialisten in biologische producten die de meeste gevolgen ondervinden van het overaanbod".

Voor meer informatie:
Fernando Martín Calllejón (Gerente)
PROCAM BIO.
Ctra Almería km. 1,6- Motril (Granada). España
T: +34 958600306
[email protected]
www.procamsca.com