Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prins Charles fan van biologische teelt

Een tweede deel van landgoed Dumfries House wordt in januari als biologisch gecertificeerd. Prins Charles wilde 11 jaar geleden het landgoed van 809 ha in het Schotse East Ayrshire voor de natie bewaren en kwam met z'n The Prince of Wales' vision. Met de certificering maakt hij hier een van zijn doelen waar.

The Kauffman Education Gardens, waar jaarlijks duizenden kinderen leren over telen en het bereiden van groenten, werd in januari gecertificeerd. Home Farm, dat ook op het landgoed ligt, krijgt volgend jaar een certificering. In 2019 wil de Scottish Organic Producers Association op Home Farm bio-lamsvlees telen en in 2020 ook bio-rundvlees. Rassen die op Home Farm gehouden worden zijn Cheviot en Border Leicester schapen en Beef Shorthorn en Whitebred Shorthorn runderen.

Manager John Rowell: "Ik ga voor biologisch. De prins staat bekend als voorstander voor bio-teelt en bio-voeding. Het kwam niet echt als een verrassing dat hij Home Farm die kant op wilde laten gaan. Als bio-bedrijf kun je geen kunstmatige gewasbeschermings- en -verbeteringsmiddelen gebruiken en we maken beter gebruik van mest. Het land bevat klaver en verbeterde grond. Dieren doen er langer over om van gras dik te worden, waardoor we ze langer houden.                

Voor mij betekent biologisch veel dingen. Het gebruik van anthelmintica tegen wormen op conventionele veebedrijven baart me zorgen. Antibiotica zijn soms nodig, maar niet in een hoeveelheid waardoor dieren en mensen die vlees eten immuun worden voor de werking ervan. Medicijnen moeten gebruikt worden om dieren gezond te houden.

Onderwijs is belangrijk, maar er is ook een verandering in bewustwording nodig. Hier slaat The Prince's vision op je over. Ik voel me verantwoordelijk voor het biologisch worden van Home Farm."

Chris Jones, educatief tuinman op Dumfries House, speelde een sleutelrol in het verkrijgen van een bio-status voor de Kauffman Education Garden.

Chris: "Biologisch telen focust op het creĆ«ren van een gezonde, levende bodem. Op bio-teeltbedrijven zijn veel meer microben in de grond en worden onbebouwde gebieden gebruikt als immuunsysteem, waardoor gewassen bloeien zonder het gebruik van kunstmatige gewasverbeteringsmiddelen.

Het kost zo'n 100 jaar om topgrond te maken en er wordt geraamd dat we elke minuut een gebied van 30 voetbalvelden verliezen. Samen met de verschillende microben die in de grond leven wordt de vruchtbaarheid behouden en op een natuurlijke manier opgebouwd door gewasrotatie, compost en klaver toe te passen. Dit helpt ook toegevoegde materialen te verminderen.

Een certificering is een manier om mensen duidelijk te maken hoe we precies onze producten telen in de educatieve tuin en op Home Farm. Je laat je tuin of bedrijf er voor toekomstige generaties goed mee achter."

Publicatiedatum: