Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aftreden Jan Potijk tijdens Algemene Vergadering ForFarmers 2019

Resultaat ForFarmers daalt, Reudink kent volumestijging

ForFarmers meldt over het derde kwartaal van 2018 een groei in het afzetvolume van het totale segment voeders inclusief losse grondstoffen en bijproducten. Er werd een toename in de afzet gerealiseerd in de clusters Duitsland/België/Polen en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland was er een daling van de afzet. ForFarmers geeft in de voortgangsrapportage geen cijfers in euro's of ontwikkelingen in percentages.

De onderliggende EBITDA van het derde kwartaal 2018 werd vooral negatief beïnvloed door stijgende grondstof- en energieprijzen en positief door de consolidatie van acquisities. De extreme hitte in juli en augustus zorgde voor verslechterende oogstverwachtingen en daardoor voor een snelle en onverwachte stijging van grondstofprijzen, die vooral door ForFarmers Nederland en Tasomix niet volledig konden worden doorberekend aan klanten. De droogte leidde bovendien tot lage waterstanden in de rivieren. Hierdoor moesten voor de aanvoer van grondstoffen meer schepen en bulkwagens worden ingezet. Dit resulteerde vooral in Nederland in hogere aanvoerkosten.

De totale hoeveelheid afgezette voeders in Nederland groeide licht zonder rekening te houden met de interne verschuiving van Belgische klanten voor co-producten van Nederland naar België. Het volume in de melkveesector daalde. Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar was de melkveestapel kleiner als gevolg van de maatregelen om fosfaatuitstoot door koeien te reduceren. De afzet nam toe ten opzichte van het tweede kwartaal onder meer omdat veehouders een tekort hadden aan eigen geproduceerde ruwvoer vanwege de warme en zeer droge zomer. Er werd vooral meer voer afgezet in de varkenssector. De afzet in de pluimveesector bleef nagenoeg gelijk, inclusief de bijdrage van Maatman, waarvoor ForFarmers al het grootste deel produceerde. De afzet van mengvoer daalde in alle sectoren. Reudink, dat zich richt op biologische veehouders, realiseerde een lichte volumegroei.

Daarnaast maakte ForFarmers bekend dat Jan Potijk, lid van de Raad van Bestuur van ForFarmers en COO ForFarmers Nederland, heeft besloten om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 26 april 2019, de datum waarop zijn huidige zittingstermijn afloopt. Hij heeft de Raad van Commissarissen hierover gisteren geïnformeerd. De Raad van Bestuur zal derhalve na 26 april 2019 bestaan uit de CEO, Yoram Knoop en de CFO, Arnout Traas.

ForFarmers heeft twee nieuwe leden in de Directie benoemd: Pieter Wolleswinkel en David Fousert. Voor beiden betreft het een interne promotie. Zij beginnen in hun nieuwe posities per 1 januari 2019 om een soepele overdracht van verantwoordelijkheden mogelijk te maken. Hierdoor zal de Directie na april 2019 bestaan uit acht leden.  

Publicatiedatum: