Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru: Daling opbrengsten bio-bananen in Piura vanwege kou

De opbrengsten van de biologische bananenteelt in de Peruaanse regio Piura zijn gedaald vanwege de kou. In de afgelopen maanden werden er temperatuurdalingen van tot wel 16 graden geregistreerd in de kustgebieden. Dat zegt Marcia Herrera Reto, directeur van de Technische Raad voor Biologische Banaan.

"De opbrengsten begonnen te dalen vanaf de maand juli, toen het koude seizoen begon. De oogst voor een tros nam toe van 11 naar 13 weken", legt de specialist uit.

Ze raamt dat de teelt zich in de maand november zal herstellen, hoewel het afhangt van de normalisering van de klimatologische omstandigheden.

Herrera Reto geeft aan dat de zendingen van Appbosa, de organisatie met de grootste bananenexport in Piura, gedaald zijn van 24 naar 17 wekelijkse containers.

De Technische Raad voor Banaan geeft aan dat in 2017 een bananendoos van 18,14 kilo genoteerd werd op 12,90 dollar (11,40 euro), FOB prijs. De prijs voor zo'n zelfde doos ligt nu op 12,40 dollar (10,96 euro).

Export

Op het portaal Agrodata PerĂº wordt genoemd dat de opgetelde waarde van de Peruaanse bananenexport tot september 127.822.825 dollar (112.946.126 euro) bedraagt. Dat cijfer is hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, toen dit neerkwam op 122.980.459 dollar (108.667.340 euro).

Onder de belangrijkste exportbestemmingen valt Nederland op, met 35 %. Daarna volgt de VS met 29 %, en Duitsland met 10%.

"De jaarlijkse groei van de export ligt tussen de 14 en 15 % en is niet te danken aan een hogere productiviteit, maar aan het grotere areaal met biologische productie", geeft Herrera Reto aan.

Ze noemt dat de regio een positief saldo zal hebben dit jaar, maar dat de inkomsten van de organisaties wel lager zullen liggen. Dit vanwege de kou en de lage prijzen op de buitenlandse markt.

 

Bron: eltiempo.pe

Publicatiedatum: