Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Praktijklessen MBO op biologisch varkensbedrijf Neimeijer

Tholen – Jeroen en Nieske Neimeijer van het gelijknamige varkensbedrijf vinden het belangrijk te laten zien hoe het gaat op een biologisch varkensbedrijf en doen dit door het geven van praktijkles. “Wij hebben de laatste tijd veel leerlingen over de vloer gehad. Ik geef nu bijvoorbeeld praktijkles aan de MBO-opleiding veehouderij, waar het vooral draait om de basiskennis varkenshouderij. Maar daarnaast komen er ook basisschoolleerlingen over de vloer, bijvoorbeeld met Dierendag of kinderfeestjes. Bij deze laatste groep draait het vooral om ervaren en beleven en natuurlijk spelen op de boerderij”, vertelt Nieske Neimeijer. Daarnaast is er binnen de varkenshouderij een personeelstekort. “Door het lesgeven kun je mensen toch enthousiast maken voor de sector. De kinderen die met Dierendag kwamen, zijn jonger, maar die kun je dan weer een stuk meegeven over waar ons eten vandaan komt.” Nieske doet dit uiteraard ook om biologisch te promoten. “Je hoopt toch ook dat ze het mee naar huis nemen. Tijdens de lessen gaan we bijvoorbeeld in op de gedachtegang van biologisch. Daarnaast leren we ze bijvoorbeeld ook de verschillen in huisvesting.”

Weidevarkens
Jeroen en Nieske zijn bezig met het houden van weidevarkens. “Het is nog steeds erg in ontwikkeling. Het principe houdt in dat varkens buiten in de weide geboren en grootgebracht worden. We zijn hiermee nog aan het experimenteren. Het is onder andere een zoektocht naar de juiste gevarieerde voeding. De gedachte is dat de varkens met de seizoenen mee eten en op die manier het vlees van nog betere kwaliteit wordt. Maar zeker ook een gezondere vetzuurverhoudingen krijgt.” Daarnaast begint de aanplant van alle bomen en struiken in en rondom deze weides steeds meer body te krijgen. “Deze aanplant is een enorme aanwinst voor de biodiversiteit en bodem. Bovendien zorgt het voor een geweldig plaatje.”

“Zo zijn we met verschillende aspecten bezig om het biologisch varkens houden voor ons meer inhoud te geven. Een net opgestart project is het maken van bokashi van bladeren, gemengd met vaste mest.  De Gemeente brengt ons al het verzamelde blad uit het dorp en door de fermentatie met behulp van micro organismen wordt dit een prachtige meststof, een enorme stimulans voor het bodemleven”, aldus Jeroen.

Voor meer informatie:
Jeroen en Nieske Neimeijer
Varkensbedrijf Neimeijer
Bosweg 4
8141 PZ Heino
0572 391462
[email protected]  
www.varkensbedrijfneimeijer.nl