Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitdaging voor biologische AGF-sector vanwege groeiende vraag

De biologische AGF-sector staat voor de uitdaging om te voldoen aan de groeiende vraag over de gehele wereld. De teelt neemt namelijk niet in hetzelfde tempo toe als de vraag, wat zou kunnen leiden tot wanpraktijken in het beheer van dit type gewassen.

Dat zei Julia Lernoud, expert van het Onderzoeksinstituut voor Biologische Landbouw (FIBL), die in Madrid deelnam aan het eerste Europese congres over biologische groenten en fruit (BioFruit Congress), dat plaatsvond in het kader van de Fruit Attraction beurs. Lernoud benoemde de noodzaak van het zoeken naar "evenwicht" tussen de teelt en de vraag.

De biologische markt is in de afgelopen jaren in "de hele wereld" gegroeid. Lernoud noemde het geval van Zweden als voorbeeld van hoe belangrijk de biologische sector wordt. Zweden was een van de eerste landen die inzette op biologische producten en ondanks de "rijpheid" van het land in deze sector, groeit de consumptie jaarlijks nog met meer dan 20 %.

Hoewel de groenten- en fruitsector een essentiële rol heeft in deze ontwikkeling, onderstreepte Lernoud dat de groei nog sterker is in de zuivelsector.

Grootste groei onder andere in China, Japan en Latijns-Amerika
China, Japan en enkele landen in Latijns-Amerika bevinden zich onder de landen die het meest groeien. De VS is een van de landen waar de consumptie het grootst is, maar vanwege de schaarse teelt is het land afhankelijk van Mexico. In Mexico groeit de biologische teelt in een goed tempo, zei Lernoud.

De specialist benoemde dat de ecologische landbouw wereldwijd een omvang van bijna 58 miljoen hectare heeft met 2,7 miljoen telers. 

Op haar beurt gaf Elena Panichi, onderdirecteur van de B4-eenheid van Biologische Producten van de Europese Commissie, details over het nieuwe EU-reglement voor biologische teelt, dat tot doel heeft de bestaande wetgeving te harmoniseren.

Zij gaf aan dat het nodig was om regelgevende veranderingen door te voeren voor de groei van deze sector in de EU. De biologische sector groeide met 60 % in het afgelopen decennium, waardoor de biologische teelt al een omvang van 12 miljoen hectare heeft.

Panichi noemde dat er tot nu toe sprake was van een "à la carte wetgeving" die leidde tot verschillende interpretaties tussen de staten, hetgeen "oneerlijke concurrentie" tussen telers creëerde.

"Wat we met deze harmonisatie doen is het creëren van een eerlijk kader voor alle telers", benadrukte ze.

In dezelfde lijn zei Juan Manuel Sánchez, directeur certificering van het Andalusische Comité voor Biologische Landbouw (CAAE), dat de uitdaging is om uniforme en concrete regels te hebben. Dit om ongelijkheid te vermijden bij het interpreteren van de toepassing van de regels, om bevoordeling of benadeling in de verschillende lidstaten te vermijden. 

Als voorbeeld gaf hij de periode van omschakeling van een stuk grond naar biologische teelt. In de norm is die periode vastgesteld op twee of drie jaar, maar het mag korter zijn, zolang er "voldoende bewijs" is dat het stuk land niet eerder geëxploiteerd werd of voldoet aan wat is vastgesteld voor biologische teelt. 

Als het nieuwe reglement dit niet goed specificeert kan het gebeuren, waarschuwde Sánchez, dat ieder land op zijn eigen manier interpreteert "wat voldoende bewijs is", om op die manier de omschakelingsperiode in te korten, waardoor biologische telers niet dezelfde kansen hebben.

Volgens Sánchez moet er "duidelijkheid met betrekking tot de regels" en "maximale transparantie voor consumenten en telers" bereikt worden.

Sánchez noemde ook de grote groei in de consumptie van biologische producten in Spanje. Daarnaast sprak hij zijn waardering uit voor de groeiende inzet van grote supermarktketens in het grotere aanbod van biologische producten.

BioFruit Congress werd gehouden in de 'Organic Hub' van Fruit Attraction, waar onder andere lezingen en rondetafelgesprekken werden gehouden over onderwerpen als technologische ontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en biologische teelt.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: