Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Skal certificaat voor Nederlandse Hennepthee

“Ik ben helemaal klaar voor de bio-markt”

Tholen – Esther Molenwijk van Dutch Harvest heeft het Skal certificaat behaald. “Al met al viel het erg mee, ik zag er meer tegenop dan nodig was”, begint Esther. “Ik had al een goed HACCP-systeem, waar je bio goed in kunt integreren. Het lastigste was om de hennep biologisch gecertificeerd te krijgen.”

Esther produceert hennepthee van Nederlandse bodem. “Ik werk samen met een teler in Oude Pekela. Het kent meerdere toepassingen: voor de thee gebruik ik bijvoorbeeld de bladeren en bloemen. De hennepvezels worden dan weer gebruikt in de bouw en de auto-industrie, waar nog weinig vraag is naar biologisch. Hennep wordt geteeld zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Het ging dus vooral over het aantonen dat de grond biologisch is.” Voor de theeën werkt Esther zoveel mogelijk met echte kruiden. “Dit maakte de goedkeuring ook makkelijker, omdat ik geen additieven toevoeg aan de thee. Ik geloof dat als je goede kruiden hebt, je geen aroma’s moet toevoegen.”

Hennep blijkt een makkelijke teelt die bestemd is tegen extremen. “Veel andere telers hebben het zwaar gehad deze zomer. Maar hennep heeft een diepe beworteling, waardoor het water diep uit de bodem kan putten. Zo is het gewas goed bestemd tegen warme en droge zomers zoals de afgelopen zomer. Op een gegeven moment werd het even spannend, maar met een buitje begon hij alweer goed te groeien.”

Naast het Skal certificaat heeft Esther ook het EKO-keurmerk behaald. “Met het EKO-keurmerk kun je laten zien dat je net een stap verder gaat. Bij Dutch Harvest is dat door het gebruik van een lokaal gewas, dat het wordt ingepakt in een sociale werkplaats en dat er een biologisch afbreekbare verpakking wordt gebruikt. Omdat ik eigenlijk duurzaamheidsadviseur ben, vind ik dit aspect heel belangrijk.”

Nieuwe theesmaak
Esther heeft ook een nieuwe thee-variant gelanceerd. “Ik had al vier smaken in het assortiment en besloot dat het nu een goed moment was om een vijfde toe te voegen. Ik heb gekozen voor hennep en kurkuma vanwege de gezondheidseffecten. Samen met een theesommelier heb ik een goede mix uitgezocht met onder andere citroengras en -melisse en zwarte peper.”

De nieuwe theesmaak

Deze theesmaak sluit aan bij de doelgroep. “Ik had verwacht dat er veel ‘jonge hipsters’ op de thee af zouden komen, maar er ook zijn juist veel ouderen die het kopen omwille van gezondheidsredenen. In de thee zit CBD, wat zorgt voor een ontspannend effect.”

Esther hoopt met het bio-certificaat de bio-consument echt te bereiken. “Ik hoop dat ik nu toegang krijg tot de echte bio-winkels. Ik ben hier helemaal klaar voor!”

Voor meer informatie:
Esther Molenwijk
Dutch Harvest
Postbus 15739
1001 NE Amsterdam
+31 (0)6-27223773
[email protected] 
www.dutchharvest.org