Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20 november

Bijeenkomst Mengteelten testen en ontwikkelen met de keten

Op 20 november 2018 organiseert het Louis Bolk Instituut een bijeenkomst over mengteelten. Afgelopen veldseizoen zijn er op verschillende praktijkbedrijven proefvelden aangelegd met mengteelten van tarwe en veldbonen of lupines. De proefvelden zijn onderdeel van de zoektocht naar gezonde gewassen en natuurinclusieve teeltmethodes die passen bij een toekomstbestendige landbouw en consumptie in Nederland. 

Ketenkennis toepasbaar maken en elkaar informeren
Mengteelten van granen met vlinderbloemigen zorgen theoretisch voor een effici├źnte stikstofbenutting, maar in de Nederlandse landbouw worden mengteelten nauwelijks toegepast. Tijdens de bijeenkomst wordt er ingegaan op het hoe en waarom: waar liggen de kansen en belemmeringen voor mengteelten? Er wordt gewerkt met telers en adviseurs, ketenpartijen en verwerkers, om met elkaar te informeren en praktijkkennis toepasbaar te maken. In het programma is daarom nadrukkelijk ruimte opgenomen voor discussie en kennisuitwisseling.

Waarom natuurinclusieve teeltmethoden?
Veldbonen en lupines zijn veelbelovende gewassen in het kader van de eiwittransitie en ze groeien uitstekend in ons klimaat. De verwerking van de peulen tot producten voor de menselijke consumptie is sterk in ontwikkeling. De teelt en oogst in Nederland krijgen we steeds beter in de vingers, en met veel hogere opbrengsten hoogwaardig eiwit per hectare dan bijvoorbeeld met soja. Daarnaast bloeien ze uitbundig in het veld: niet alleen een lust voor het oog, maar nog veel belangrijker, een rijke voedselbron voor bestuivende insecten zoals bijen en hommels.

Satellietboerderijen: mengteelt als onderdeel van het bedrijf
Op zes satellietboerderijen zijn dit jaar verschillende mengteelten getest binnen de kaders van het eigen bedrijf. De betrokken ondernemers zullen hun ervaringen delen tijdens de bijeenkomst. Ook komend jaar is er de mogelijkheid voor geïnteresseerde boeren om een mengteelt uit te proberen.

Voor meer informatie:
[email protected]  

Publicatiedatum: