Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Cubero, Fairtrasa:

“Mango is een van onze topproducten”

Tholen – De herfst is deze week echt begonnen en daarmee is ook het overzeese mangoseizoen van start gegaan. “We zijn afgelopen dinsdag begonnen met de Braziliaanse mango’s”, vertelt José Maria Cubero Parejo van Fairtrasa. “We importeren nu voor het tweede seizoen mango’s van een teler die al vijftien jaar biologisch-dynamisch teelt. Deze mango’s zijn ook Demeter-gecertificeerd.”

Mango’s met een verhaal
“De teler doet veel sociale projecten binnen zijn gemeenschap in Brazilië. Oorspronkelijk komt hij uit Zwitserland, maar door andere werkzaamheden is hij in Brazilië terecht gekomen en gebleven om zijn droom na te streven, namelijk het helpen van de lokale bevolking. Daarom heeft hij daar de mangoteelt opgestart. De teelt heeft allereerst al gezorgd voor veel werkgelegenheid. Daarnaast zijn er scholen gebouwd en zijn er medische voorzieningen voor handen."

“In Brazilië worden voornamelijk de variëteiten Tommy Atkins en Keith geteeld. Deze zullen we krijgen tot ongeveer midden december.” Gelijk na het Braziliaanse seizoen begint Fairtrasa met de import uit Peru. “In Peru werken we vooral samen met kleine telers en coöperaties.” Dit was ook het eerste doel van Fairtrasa: “We zijn begonnen om kleine telers te helpen om op de markt te komen. Dit doen we vooral in Peru en in Afrika.”

Na het seizoen in Latijns-Amerika begint het seizoen op een ander continent: Afrika. “We importeren vanaf april/mei tot half augustus mango’s uit Burkina Faso en Senegal.” De mango’s uit Peru en Afrika zijn naast biologisch ook Fairtrade gecertificeerd. Na deze seizoenen blijft Fairtrasa dichter bij huis en importeert het bedrijf nog mango’s uit Spanje. 

Er is veel vraag naar de biologische mango’s. “Mango is een van de topproducten uit ons assortiment. De vraag is er vanuit heel Europa, maar vooral vanuit de Duitstalige landen en Scandinavië. In 2016 importeerden we nog 260.000 dozen mango’s en in 2018 verwachten we over de 500.000 te gaan. Dit is een verdubbeling! We hebben de mango’s verkocht met mooie resultaten, zowel voor ons als voor de telers.”

Voor meer informatie:
Jose Maria Cubero Parejo
Fairtrasa
ABC Westland 208
2685 DC Poeldijk
(0174) 29 16 00
[email protected]    
www.fairtrasa.nl