Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Soepenberg, Frunet Bio:

"Spaanse bio-sector is in crisis"

Tholen - De uitbreiding van het Spaanse bio-areaal ging het afgelopen jaar met honderden hectares tegelijk. Volgens Richard Soepenberg, commercieel manager van de bio-tak van Frunet uit Malaga speelt dit de Spaanse sector parten. "Het aanbod stijgt sneller dan de vraag. Bio is geen trend meer. De extreme groei van bio in bijvoorbeeld Scandinavische landen is eruit. Helaas zorgt de uitbreiding wel voor een gemiddeld fors lager prijsniveau. Je kunt gerust stellen dat de Spaanse bio-sector in crisis is."


Richard met zijn collega Dounia Lasry
Het probleem zit volgens de handelaar vooral bij de conventionele bedrijven die goud zien blinken in de biologische sector en een bio-lijntje starten. "Dat maakt het lastig voor de echt gespecialiseerde bio-bedrijven die altijd klanten hadden voor hun product. Maar goed, blijkbaar moeten we daar even doorheen want die bedrijven worden er vanzelf een keer uit genivelleerd", verwacht Richard.

Ook het weer in Spanje zit nog niet mee voor de kasgroenten productie. "Vorig jaar begon het in november te regenen, nu in september al. Daar heeft de kwaliteit van de zomerproductie behoorlijk onder te lijden. Maar goed, we zijn pas net aan het seizoen begonnen en we zullen zien hoe het gaat lopen, maar er zal fors meer bio-product beschikbaar zijn", zegt Richard.

"Dat zien we ook bij een product als mango's. Op elk vrij stukje grond in Malaga worden mango's aangeplant en dat zie je dit seizoen ook terug in de nodige prijsdruk. Zelf doen we er overigens ook aan mee, want je moet mee met de markt om te overleven. Voor de langere termijn zie ik het wel zonnig in voor de bestaande bio-bedrijven, want vraag naar biologisch fruit zal er altijd blijven, alleen is de uitbreiding nu even te hard gegaan voor een stabiele marktsituatie."

Voor meer informatie:
Richard Soepenberg
Frunet Bio
Tel: + 34 952 52 75 10
Móvil: + 34 661 684 861
Fax.: + 34 952 52 75 11
Ctra. De Algarrobo Km. 2,5
29750 - Algarrobo. MALAGA
[email protected]  
www.frunet.net