Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste resultaten nieuwe studie:

Verband consumptie biologisch en lager kankerrisico

Een Franse studie heeft het verband tussen biologische voeding en kankerrisico onderzocht. Hoewel er minder residuen van gewasbeschermingsmiddelen te vinden zijn in biologische voeding, waren er nog maar weinig studies die het verband tussen biologisch en kanker onderzochten.

Aan de studie namen 68946 Franse volwassenen deel. Deze groep bestond voor 78% uit vrouwen en de gemiddelde leeftijd was 44,2 jaar. De inname van biologische voeding werd gemeten aan de hand van een voedselfrequentievragenlijst, waarbij deelnemers moesten aanduiden of ze 16 biologische producten nooit, soms of vaak consumeren.

Er werden 1340 gevallen van kanker gemeten in de studie, waarvan 459 keer borstkanker, 180 keer prostaatkanker, 135 keer huidkanker, 99 keer darmkanker, 47 keer non-hodgkin lymfeklierkanker en 15 keer andere vormen van lymfeklierkanker. Wanneer deelnemers meer biologische voeding consumeerden, was er een verlaagd algemeen risico op kanker.  

De onderzoekers stelden vast dat een hogere consumptie van bio-voeding, een lager risico op het ontwikkelen van non-hodgkin lymfelierkanker en postmenopauzale borstkanker veroorzaakt. Met de andere vormen van kanker werd geen verband gevonden. De resultaten van de studie moeten nog verder bevestigd worden, maar de onderzoekers stellen dat “het promoten van biologische voeding een strategie tegen kanker zou kunnen zijn”. Vooralsnog lijkt het te voorbarig om op basis van deze studie dergelijke conclusies te doen. 

Bron: JAMA