Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kenneth Meyer, Natural Tropic:

"Cherimoya-export naar Nederland gaat van doosjes naar pallets"

Tholen - Naast de mango's en avocadoteelt waarin Natural Tropic uit Malaga een forse groei doormaakt, ziet Kenneth Meyer ook een jaarlijkse toename in de vraag naar cherimoya's en kumquats op de Nederlandse en Belgische markt. "Die export is echt verschoven van een paar doosjes naar een paar pallets per week. Het blijft een 'moeilijke' vrucht, waarbij de nodige uitleg vereist is, dus het gaat zeker nog niet om volle auto's, maar net als bij de kumquats zien we wel een leuke stijging, zowel biologisch als conventioneel."

Het gros van de cherimoya's blijft echter in Spanje, waar de mensen het product als een toetje kennen en waarderen. "We werken met meerdere Spaanse supermarkten. Hier in Spanje kent men het product en weet men dat de cherimoya snel rijpt en dat een zwart plekje geen probleem is voor consumptie. Bij een juiste bewaring - op een temperatuur rond de 8 graden kan de cherimoya dagen mee, maar daarvoor moet ie wel in het koelschap liggen. Rond Kerst hebben we traditioneel weer een piek met de cherimoya's."

Het Spaanse mangoseizoen kent ondertussen een recordseizoen. "Wij exporteren zelf wekelijks zo'n 8-10 trucks naar Europa. Dit jaar hebben we meer kleine maten beschikbaar. Het grote aanbod drukt de prijzen wel. Begonnen we vorig jaar op een niveau rond de 10 euro, waarna we naar verloop van tijd naar de 8,50 euro gingen per doos, zijn we nu op een niveau van 6,50/7 euro begonnen en inmiddels naar een niveau van 5,50/6 euro gegaan. Dat scheelt toch mooi 3 euro op een doos", constateert Kenneth.

Het koudere en nattere weer in Spanje dan de voorgaande jaren en de lagere temperatuur, die in de zomer niet ver boven de 30 graden uitkwam, heeft gezorgd voor een latere start van het mangoseizoen. Volgende week verpakt Natural Tropic de laatste Osteen-mango's, waarna men overschakelt op de Keitt. "We moeten concurreren met het Braziliaanse product, maar qua versheid is er aan de Spaanse mango natuurlijk niet te tippen. Als de mango's vandaag worden geknipt en verpakt staan ze overmorgen in Holland. Dat is nog sneller dan de luchtvracht met al de tijd die het inklaren van documenten et cetera kost. De meer gespecialiseerde bedrijven prefereren dan ook het Spaanse product, waar het sap vanaf druipt als je de mango opensnijdt", zegt Kenneth.

Kenneth exporteert de Spaanse mango's hoofdzakelijk naar Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De avocado's vinden ook steeds meer voet aan de grond buiten Europa. "Momenteel hebben we de Bacon variëteit en we schakelen deze week over op Fuerte, waarna we medio december weer overgaan op Hass."

Voor meer informatie:
Kenneth Meyer
Natural Tropic S.L.
C/Juan Gris 20 P.I. La Pañoleta. Vélez-Málaga, Spanje
T +34 952507709
M +34647166401
[email protected]
www.naturaltropic.es