Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arvalis en TRIAS maken agrarische ondernemers samen wegwijs door het subsidielabyrint

"Een ondernemer is bezig met ondernemen en heeft subsidievoelspriet niet aanstaan"

Om ervoor te zorgen dat agrarische ondernemers maximaal gebruik kunnen maken van beschikbare stimuleringsregelingen, zijn Arvalis en subsidieadviesbureau TRIAS in Venlo een samenwerking aangegaan. "In totaal bestaan er in Nederland voor alle verschillende sectoren, dus niet alleen de agrarische sector, zo'n vijfduizend stimuleringsregelingen", vertelt Ron Coenen, eigenaar van TRIAS. "Hierin zit voor miljarden euro's aan subsidie. Het punt is dat lang niet iedereen al deze verschillende regelingen kent, laat staan dat iemand weet van welke regelingen hij gebruik kan en mag maken."

Foto: Ron Coenen (links) en Michiel Geraedts

En daar komt volgens Michiel Geraedts, manager bij Arvalis, de combinatie TRIAS-Arvalis in beeld. "Arvalis ondersteunt agrarische ondernemers bij het realiseren van hun ambities. Subsidies kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren, maar dan moet je wel weten dat ze er zijn en waaraan je moet voldoen om ervoor in aanmerking te komen", zegt hij.

"TRIAS heeft een specialistisch team aan mensen met grote kennis van de complexe materie rondom het aanvragen van subsidies. De samenwerking met TRIAS was er al, maar die hebben we nu officieel beklonken", vertelt Geraedts. Daarvoor ondertekenden Coenen en Geraedts dinsdag in Roermond een samenwerkingsovereenkomst. 

Beleid sturen
Subsidie is een verzamelnaam voor instrumenten die de overheid gebruikt om beleid de juiste richting in te duwen. De overheid stelt geld beschikbaar om dat beleid te sturen en anderen te stimuleren die richting uit te gaan. "Duurzame ontwikkelingen en innovaties zijn hierbij belangrijk", vertelt de eigenaar van TRIAS. "In de provincie Limburg zitten we op de goede weg. Kijk bijvoorbeeld naar Brightlands, waar hard wordt gewerkt aan innovaties op het gebied van health, agrofood en chemie. We zijn goed in deze zaken, juist omdat we innoveren."

Hulpmiddel
Volgens Coenen moeten ondernemers altijd onthouden dat subsidies een hulpmiddel zijn om hun doel te bereiken. "Het is geen kwestie van je hand ophouden en geld vangen, nee, je investeert dit geld met de intentie een bepaald plan te realiseren en dan moet je wel voldoen aan criteria van de overheid", zegt hij.

"Wat het complex maakt, is dat ondernemers opkijken tegen de administratieve lasten", vult Geraedts aan. "Daarbovenop komt nog het feit dat de overheid zich onderdompelt in jargon, waardoor de gemiddelde ondernemer nauwelijks begrijpt wat er nou eigenlijk allemaal van hem wordt verwacht bij een subsidieaanvraag. Als ondernemer mis je vaak de kern. Wat ook nog meespeelt, is dat stimuleringsregelingen dynamisch zijn en snel kunnen veranderen. Dat maakt het niet gemakkelijk."

Coenen: "Een ondernemer is bezig met ondernemen. Hij heeft de subsidievoelspriet niet aanstaan. Dat kun je ook niet van hem verwachten."

Hierbij gaan Arvalis en TRIAS agrarische ondernemers nu dus helpen. "Let wel, het initiatief ligt bij de ondernemers", zegt Geraedts. "Arvalis en TRIAS fungeren als intermediair. Concreet betekent dit dat wij onze klanten wijzen op beschikbare subsidies, maar zij moeten zelf het initiatief nemen tot het aanvragen ervan. Uiteraard kunnen wij hen hierbij helpen."

Bron: LLTB

Voor meer informatie:
Arvalis
www.arvalis.nl
[email protected] 

 

TRIAS   
www.trias-subsidie.nl
[email protected]  

 

Publicatiedatum: