Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jelina Beens, Crehumus:

“Onze producten zetten organische stof om in humus”

Tholen – Vijf jaar geleden richtte René den Boer Crehumus op. “In 2011 vertrok René met zijn gezin naar de Provence, waar hij drie jaar werkte als bedrijfsleider in een wijngaard. Daar werd veel nadruk gelegd op de kwaliteit van de bodem”, vertelt Jelina Beens. “Hij kwam zo in aanraking met levende micro-organismen, die hij sinds 2013 verkoopt onder de naam Bactériosol en Bactériolit.” De producten zijn Skal gecertificeerd en worden afgezet aan biologische telers, maar ook in de conventionele landbouw wordt het op grote schaal gebruikt. Het wordt onder andere gebruikt door akkerbouwers, bloementelers, veehouders en fruittelers.

“We hebben twee producten voor de verbetering in de bodem bestaand uit bodemleven: Bactériolit voor in de compost, mest of drijfmest én Bactériosol voor in de bodem. Beide zijn levende micro-organismen die organische stof omzetten in humus. Vandaar de naam Crehumus (creëert humus). Het vergroot het klei-humus-complex. Hierdoor zijn voedingsstoffen beter beschikbaar en spoelen mineralen minder uit. De bodemstructuur en vochthuishouding verbeteren en de gewassen worden sterker”, legt Jelina uit. 

“Daarnaast hebben we ook de eCeres-lijn voor plantversterking. Met deze producten heb je minder last van schimmels, bacteriën, slakken, insecten en aaltjes. De producten bestaan uit plantextracten en meer dan 85 spoorelementen.”

Jan Huitema en René den Boer 

Het bedrijf kreeg onlangs bezoek van Jan Huitema, Europarlementariër bij de VVD. “Wij hebben met  Jan een aantal bedrijven in de Noordoostpolder bezocht die al jaren met ons concept werken. We hebben daar bijvoorbeeld gezien hoe Bactériolit werkt in de mesthoop en hoe Bactériosol in de lelies bijdraagt aan meer bolinhoud en meer opbrengst. Onze producten sluiten aan bij hun visie over veranderingen in wet- en regelgeving in de land- en tuinbouw.”

Hun werk is onlangs bekroond met de Duurzaamheidsbokaal door Pioniers van de toekomst. “Ons duurzaamheidsaspect zit vooral in het concept. Wij willen bedrijfsresultaten verbeteren door te beginnen in de bodem. Dat zorgt voor een gezond gewas en vee, wat bijdraagt aan de kringlooplandbouw. Ook in de toekomst willen we telers stimuleren op een andere manier naar de bodem te kijken. Humus is de toekomst en ons doel is telers te adviseren zodat zij een hoger bedrijfsresultaat halen op korte en lange termijn.”

Voor meer informatie:
Crehumus
Postbus 1117
8300 BC EMMELOORD
(088) 188 06 00
[email protected]   
www.crehumus.nl