Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook bio-ondernemers in de lijst

Food100-lijst officieel bekend gemaakt tijdens de speciale breakfastmeeting

De Food100 is een dynamisch netwerk voor iedereen die zich dagelijks hard maakt voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Het voedselsysteem van nu is niet goed genoeg voor de 21e eeuw. De race to the bottom in food moet gekeerd worden en vraagt om toekomstgerichte voedselveranderaars die zich willen verbinden om samen het verschil te maken. Daarom stellen de initiatiefnemers jaarlijks de Food100-lijst samen.

De afgelopen weken is de onafhankelijke vakjury druk bezig geweest met het beoordelen van de ruim 600 aanmeldingen. Uit alle kandidaten zijn 50 changemakers ‘jonger dan 30’ en 50 gamechangers ‘ouder dan 30’ geselecteerd. Op 16 oktober 2018 organiseren de initiatiefnemers – AgriFood Capital, Food Hub, Slow Food Youth Network en Food Inspiration – vanaf 8.00 uur een speciale Food100 Breakfast Meeting waar de Food100 officieel wordt gepresenteerd.

De Food100 is nadrukkelijk géén ranglijst, maar een actuele selectie van de 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen, geselecteerd door een vakjury op basis van vier criteria (zie Food100.nl) De volgorde op de lijst is alfabetisch gerangschikt. De vakjury bestaat dit jaar uit: Marjolijn Sonnema (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Ruud Zanders (Kipster), Jaap Seidell (Vrije Universiteit), Helen Kranstauber (Food Cabinet), Martin Scholten (Wageningen UR), Peter Klosse (Academie voor Gastronomie), Freke van Nimwegen (Instock), Dalila Sayd (Het EETschap).

Helen Kranstauber, jurylid, zegt over de lijst van 2018: “Vanuit alle hoeken van de keten zijn aanmeldingen gekomen, meer dan 600 in totaal! De lijst is dit jaar een goede mix van voedselveranderaars door de hele voedselketen heen: van wetenschapper tot ondernemer, van retailer tot blogger. En gelukkig ook weer een aantal vooruitstrevende boeren! Vergeleken met 2017 heeft gezondheid dit jaar een prominentere plek op de lijst, denk aan diëtisten en onderzoekers. Ook staan er meer mensen op die online erg actief zijn en een groot publiek bereiken en zo mensen inspireren om gezondere en duurzame keuzes te maken.”

De overweldigende hoeveelheid aanmeldingen zegt veel over hoe dit onderwerp leeft in Nederland. Helen: “Veel mensen zijn bezig met het verduurzamen van ons voedselsysteem. En dat is te gek om te zien. De Food100 bewijst daarmee ook een belangrijke lijst te zijn, om de inzet van al deze mensen te signaleren en erkennen en de waardering daarvoor uit te spreken. Met de Food100-lijst maken we alle inspanningen zichtbaarder voor de buitenwereld. Maar we zorgen ook dat de mensen op de lijst elkaar zien en leren kennen. Hopelijk ontstaan daar weer mooie initiatieven uit.”

Op de lijst zijn ook verschillende bio-ondernemers te vinden. Voor meer informatie:
www.food100.nl 

Publicatiedatum: