Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie telers bekennen schuld in grootschalige biologische fraudezaak

Drie telers uit Nebraska (VS) bekennen schuldig te zijn aan het moedwillig verhandelen van non-biologische ma├»s en sojabonen als gecertificeerd biologische producten in een fraudezaak die miljoenen euro's opbracht.

Tom Brennan, zijn zoon James en vriend Michael Potter hebben samengespannen met de eigenaar van een groot bedrijf uit Iowa dat consumenten dupeerde door hen te laten geloven dat ze milieuvriendelijke en duurzame granen kochten. De drie daders werkten op een biologisch teeltbedrijf in Overton dat gecertificeerd is. Ze teelden ook op niet biologisch gecertificeerde plantages.

Van 2010 tot 2017 verkocht het trio non-biologisch graan direct aan klanten en aan een bedrijf in Iowa, dat van een nog niet geïdentificeerde medeplichtige is. De verkochten granen kwamen van niet gecertificeerde plantages of van gecertificeerde plantages waar ze wel conventionele bestrijdingsmiddelen gebruikten. Het bedrijf in Iowa staat alleen bekend onder "J.S."

De aanklacht kwam tot stand via het Cornucopia Institute, een biologische watchdog die kritisch kijkt naar de USDA en vindt dat deze te gemakkelijk voor telers is die zich niet aan de eisen van de biologische teelt houden. De USDA legt boetes en dergelijke straffen op, maar laat telers zelden voor de rechtbank komen.

Slachtoffers van de biologische fraude zijn telers die graan kopen om hun dieren te voeren om vlees en melk onder een biologische label op de markt te brengen en consumenten die voor deze producten de hoofdprijs betalen.

De verdachten ontvingen meer dan 2 miljoen euro voor het verhandelen van conventioneel graan als biologisch. Aanklagers zeggen dat ze de verbeuring op minstens 9 miljoen euro ramen. De straf voor deze vorm van fraude staat in de VS op 20 jaar gevangenis. Onder het federaal recht wacht het trio een lagere straf.

Bron:eu.desmoinesregister.com

Publicatiedatum: