Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verkrijgbaarheid bioproducten neemt toe in Bulgarije

Bulgarije heeft een kleine maar snelgroeiende biosector. Het areaal dat omgeschakeld is naar de biologische teelt of momenteel in transitie is, is de afgelopen twee jaar verdrievoudigd en telde in 2016 161.000 hectare.

Gedurende dezelfde periode verdubbelde ook het aantal biologische telers naar 7.000. De groei van de biologische tuinbouw wordt voornamelijk aangejaagd door subsidies en prioritaire investeringen.

Een andere belangrijke drijvende kracht achter deze groei is de toenemende vraag naar biologische AGF in de EU, die na de Verenigde Staten de grootste biomarkt ter wereld heeft. Er zijn steeds meer voorbeelden van nicheteelt van bioproducten die uitsluitend voor buitenlandse markten bestemd zijn, zo blijkt uit een analyse van het Nederlandse ministerie van Landbouw. 

De Bulgaarse biosector implementeert goede tuinbouwpraktijken en beschikt al over goed ontwikkelde markten voor conventionele groenten en fruit, niet alleen voor versproducten maar vooral ook voor bewerkte AGF.

Fruit en noten hebben met 26.000 hectare het grootse aandeel in het bioareaal. Walnoten, amandelen, hazelnoten, pruimen, kersen, frambozen en bramen zijn de meest geteelde producten.

Ondanks het groeiend aantal biologische teeltbedrijven in Bulgarije, zijn de overlevingskansen van deze bedrijven vrij laag. Eén of de vijf telers houdt het jaarlijks voor gezien.

Volgens de Nederlandse analyse kan dit toegeschreven worden aan een tekort aan kennis en begrip van zowel de technologische als economische kenmerken van de bioteelt. 

Bron: bgonair.bg

Publicatiedatum: