Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gemeente Almere nieuwste netwerkpartner van Vereniging Flevofood

Tijdens de Flevo Food Tour op 11 oktober jl. heeft de Gemeente Almere zich als netwerkpartner verbonden met Vereniging Flevofood. De gemeente draagt 2.022 euro bij, een bedrag dat verwijst naar de Floriade in 2022. Hiermee willen beide partijen de consumptie en productie van producten uit Flevoland en de regionale voedseleconomie stimuleren. De ondertekening vond plaats bij Aquagrow in Almere, één van de innovatieve voedselbedrijven die de Flevolandse voedselondernemers in de tour hebben bezocht.

Wethouder Loes Ypma noemt het logisch dat gemeente Almere bijdraagt aan de vereniging Flevofood. “Het is belangrijk dat we samenwerken omdat voedsel een steeds groter stedelijk vraagstuk wordt. Steeds meer mensen gaan in steden wonen en het is daar moeilijker om aan gezond en lokaal voedsel te komen. Niet voor niets is voedsel een belangrijk thema voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Ook in Almere willen we stimuleren dat mensen gezond voedsel kopen van lokale leveranciers. We zijn trots op ons voedsel. Zo wordt het milieu het minste belast. En natuurlijk is het ook gewoon lekker eten!”

Martin Topper, voorzitter vereniging Flevofood, is het daar helemaal mee eens. “Gemeente Almere is ambitieus in het verbinden van de stad met het lokale voedsel. Graag ondersteunen we de gemeente om het eerste doel te halen dat in 2020 van al het voedsel dat in Almere gegeten wordt 20% uit de omgeving komt. Samen kunnen we ook een prachtige invulling geven aan het Floriade thema ‘Feeding the city. En dat is weer een mooie aanjager om samen met leden en andere netwerkpartners als de provincie, Aeres Groep en andere Flevolandse gemeenten verdere stappen te zetten om voedselkilometers te verminderen, meer regionaal te verwerken en te vermarkten, inwoners met het voedsel in hun eigen omgeving te verbinden en onze reststromen waar dit maar kan weer te gebruiken. Tijdens deze Food Tour bezoeken we daar mooie voorbeelden van.”

Wethouder Loes Ypma van Gemeente Almere en Martin Topper, voorzitter vereniging Flevofood bekrachtigen het netwerkpartnerschap van de Gemeente met Vereniging Flevofood.  

Op 11 oktober werden grote bedrijven bezocht die bezig zijn met wat we eten in 2050. Dit is het thema van de Dutch Agri Food Week Almere (DAFW), waarvan de tour een programmaonderdeel was. Voor de ondernemers de dag afsloten met een circulair diner in de DAFW stadskas, startte de groep bij Bio Brass in Zeewolde met een mooi gesprek over een steeds optimalere verbinding tussen wat de klant wil bij het winkelschap en hoe kan worden geproduceerd met inzet van samenwerkende boeren, een korte keten en een circulaire manier van werken. Aan de Ibisweg, vlakbij Almere, werkt ERF aan de doorontwikkeling van het biologische landbouwsysteem. Er waren verschillende experimenten te zien op het grote perceel, waar de beste combinaties uit moet komen van gewassen en later ook bomen in verschillende strokenbreedtes. En dit wordt weer onderdeel van een gebied met een hoge waterstand waarin biologische landbouw, natuur, wonen, werken en recreëren geïntegreerd ontwikkeld wordt. Water speelt ook een belangrijke rol bij Aquagrow in Almere Buitenvaart; één van de grootste Aquaponics bedrijven waar sla wordt geteeld op mestrijk water uit de teelt van vis. Bij het nabijgelegen Biospirits, hebben de ondernemers uitgewisseld hoe Flevolandse reststromen kunnen worden ingezet in het productieproces van gedestilleerde drank. De (internationale) vraag naar dit ambachtelijke kwaliteitsproduct groeit hard en de samenwerkende leden van Flevofood kunnen daarin voor elkaar iets betekenen.

Gerjan Snippe van Bio Brass vertelt de Flevofood ondernemers hoe zijn producten groeien met rust, ruimte en afwisseling  

De Flevofood-leden zijn actief in de landbouw, verwerking, logistiek, handel, horeca, catering en retail. Deze ‘horizontale’ verbinding is uniek in Nederland, waar bedrijven meestal per beroepsgroep zijn georganiseerd. Door elkaar in de vereniging Flevofood te ontmoeten, kunnen leden een regionale voedselketen vormen en makkelijker samenwerken om ervoor te zorgen dat er veel meer lokaal voedsel gegeten wordt. Zo wordt er in werkgroepen gewerkt aan het FlevoStreekMerk, aan een structuur voor gezamenlijke logistiek, zijn er bijeenkomsten om kennis te delen en maken de leden Food Tours langs bedrijven in andere regio’s en in de eigen provincie.

Voor meer informatie:
[email protected] 
www.flevofood.com 

Publicatiedatum: